onsdag 31 december 2008
Om Bruno K. Öijers nyskrivna nyårsdikt, publicerad i DN idag
I början av december hörde DN av sig till mig; man ville komma i kontakt med Bruno K. Öijer, för att fråga om han har en nyårsdikt till dem att publicera i DN. Jag vidarebefordrade förfrågan till Öijers pressansvarige, och berättade sen för några personer kring mig om detta. Ingen trodde att Öijer skulle nappa på förslaget, men själv trodde jag att det var rätt sannolikt att Öijer skulle tacka ja. Särskilt eftersom det redan i Svart Som Silver finns en dikt ("Säker På") med ett nyårstema. Den har framförts under hela Svart Som Silver-turnén och är en av diktsamlingens bästa dikter, inte minst för raderna om nyårsnatten; nyårstemat kopplas till livets stora frågor och sanningar, och gud. För övrigt har Öijer tidigare, genom åren, publicerat texter i så väl DN som andra dagstidningar, innan de getts ut i bokform. Vissa av Öijers tidningstexter har inte hamnat i böcker alls. De fyra monologerna från 1997 publicerades enbart i DN.
Jag tycker alltså att det är kul och inte särskilt överraskande att Öijer antog sig uppgiften att skriva en nyårsdikt för DN, trots den korta tid han fick på sig. Öijer besitter en sån stor säkerhet, inte minst nuförtiden, att vad han än rör vid blir till guld. Det vill säga, han kan skriva om vad som helst numera, och det behöver inte ligga i träda i åratal för att kvalitetsbestämmas. Kanske har Öijer genom åren, stundtals, varit en överdriven perfektionist. Han talar alltså om att varje dikt han publicerat finns i åtminstone 38 versioner, innan den är klar. Men Öijer skrev uppenbarligen denna nyårsdikt på ett par-tre veckor (DN hörde av sig till mig med förfrågan den 2 december och jag vidarebefordrade till Öijers pressansvarige samma dag; dikten publicerades på dn.se redan den 30 december). Förmodligen har dikten inte genomgått 38 versioner på denna korta tid. Och det tycker jag känns som en befriande utveckling för Öijer.
Öijer talar allt oftare i intervjuer om att skriva en roman härnäst, som bygger på dagboksanteckningar från 70-talet, bland annat. Ett romanskrivande kan rimligtvis inte präglas av samma sorts språkliga perfektionism kring varje ord, som en dikt på en handfull rader. Och det är också mer prosaliknande texter som Öijer skriver med Svart Som Silver (som enligt Öijer skrevs under relativt kort tid - sju månader) och denna nya nyårsdikt, som liksom nyårsdikten "Säker På" i Svart Som Silver handlar om Hank Williams.
De här dikterna är längre till omfånget, jämfört med tidigare typiska Öijer-dikter. Det handlar nu om mer resonerande dikter. Och personligen tycker jag att det är då Öijer är som allra bäst. Det finns redan i Dimman Av Allt åtminstone en sån lång, "prosaisk" text, som heter "Ande", som framförts - tror jag - varje kväll under Svart Som Silver-turnén, och som alltså verkar ligga Öijer varmt om hjärtart. För övrigt: när jag skrev min D-uppsats i litteraturvetenskap 2002, om ett tema i Dimman Av Allt, var det framför allt dikten "Ande" jag fokuserade på (jag tyckte mig se en koppling mellan dikten och Orfeus och Eurydike-myten). I Svart Som Silver finns liknande långa, långsamma "tankedikter", inte helt olika Ekelöfs klassiska tankedikter, som "Eufori", t.ex. Det är dikter skrivna med ett självklart lugnt, ett enkelt språk, som brev till en nära vän, eller dagboksanteckningar.
Nyårsdikten heter "Lans Av Ljus" och jag tycker att det är en väldigt bra text. Den fortsätter i samma stil som många av dikterna i Svart Som Silver: den innehåller flera namnangivelser, som Hank Williams, Ohio och Bergspredikan, den har citat på engelska (I Saw The Light), ett tydligt självbiografiskt anslag "[jag] röker bara på en hyfsat / god cigarr jag måste fått av någon / som tack för att jag nyss uppträtt ikväll / inför en handfull människor / på en teater jag redan glömt bort namnet på", och här finns konkreta saker som en "steel guitar".
Länk till dikten finns för tillfället på första sidan på BrunoK.se. Fortsättningsvis återfinns den på sidan för övriga verk. Klicka här för att läsa "Lans Av Ljus".
måndag 29 december 2008
Bruno K. Öijer - orubblig som polstjärnan
En sista intervju med Bruno K. Öijer, för i år, publicerades i Aftonbladet i lördags, den 27 december. Den finns nu utlagd på första sidan på hemsidan BrunoK.se. Själva intervjun gjordes dock i början av december, eftersom Öijer i intervjun talar om att han ska resa till Malmö med sin turné. (Första Malmö-föreställningen ägde rum den 4 december.) Roligt att intervjun avslutas med tal om en ny bok, och att Öijer känner att det inte ska behöva ta sju år innan den är klar.
Bruno K. Öijer har nu under oktober-november-december gett 21 föreställningar, från Gävle i norr till Ystad i söder, samt ett antal signeringar på bokhandlar i Stockholm. Inte en enda inställd show. Det är imponerande, tycker jag, i dessa vintertider/förkylningstider, när hundratusentals svenskar drabbas av förkylningar och influensor. Öijers röst lät lika stark och bra under den sista kvällen, förra söndagen, den 21 december, som i början av turnén, när jag såg honom i Västerås, t.ex., den 31 oktober.
Själv har jag hunnit med två förkylningar under loppet av turnén, trots en livsstil som man inbillar sig ska vara hälsosam, med avhållsamhet från tobak/alkohol/kött. Första förkylningen/influensan kom typiskt nog precis innan Öijers Gävle-föreställning, då jag skulle få träffa Öijer personligen. Lyckligtvis repade jag mig då tillräckligt för att kunna gå. Viktigast var att jag inte smittade Öijer, han körde vidare i Örebro dagen efter. Min nästa förkylning bröt ut på julaftonsmorgon. Båda de här förkylningarna innebar att jag tappade rösten, mer eller mindre, så hade jag varit Bruno K. Öijer hade det blivit åtminstone ett par inställda föreställningar. Men där andra faller är Bruno K. Öijer ett unikum; orubblig som polstjärnan, som Julius Ceasar säger i Shakespeares pjäs.
De föreställningar jag varit på i år rankar jag så här:
1. Söndag den 23 november på Södra Teatern, Stockholm
2. Söndag den 21 december på Södra Teatern, Stockholm
3. Fredag den 31 oktober på Västerås Konserthus, Västerås
4. Torsdag den 13 november på Gävle Konserthus, Gävle
Dikt som genomgående fått störst jubel under turnén:
"Så Få"
Mina favoritdikter/framföranden från turnén, så här på rak arm:
1. "Här Utanför" (från Svart Som Silver)
2. "Aldrig" (från Svart Som Silver)
3. "Lät Dom Ligga" (från Giljotin)
4. "Så Få" (från Svart Som Silver) (framför allt för slutrepliken)
5. "Sky Av Lögn" (från Svart Som Silver)
måndag 22 december 2008
Min rapport från Bruno K. Öijers sista föreställning 2008
Igår kväll, söndag den 21 december 2008, gick Bruno K. Öijer upp på scenen för sista gången det här året. Det är möjligt att Svart Som Silver-turnén fortsätter 2009, men det finns just nu inga konkreta, officiella turnédatum för framtiden.
I natt tänkte jag att den första Stockholmsföreställningen, den 23 november, nog var den bästa, men som mitt sällskap igår påpekade: även om publiken var "sämre" igår, den 21 december, även om stämningen i lokalen inte var lika magisk som för en månad sen (och vi hade heller inte lika bra platser denna gång), så var kanske Öijer själv som allra bäst igår. Han utstrålade harmoni och lugn och gav oss en hel del nytt mellansnack. Det var interaktion mellan honom och publiken.
När den första Stockholmsföreställningen gick av stapeln hade turnén pågått i drygt en månad, och alla Öijer-fans i Stockholm med omnejd hade säkert väntat länge på sin favoritpoet. Publiken då, den 23 november, var en riktig hardcore-publik, hängiven till tusen. Golvet och väggarna vibrerade då, taket så gott som lyfte. Det var en nästan religiös stämning i huset (i ordets positiva betydelse). De som gick på Öijers sista föreställning igår var förmodligen, till stora delar, människor som nyligen fått upp ögonen för Öijer. Svart Som Silver har nu spridits som ringar på vattnet och nått ut till de som tidigare knappt (eller inte alls) hört talas om Öijer. Det märktes igår att det var många där som inte kände till dikterna på samma sätt som publiken den 23 november gjorde.
Turnéns sista setlist såg i princip ut som vanligt, men Öijer lade till några rariteter. Till exempel den grymma dikten "Din Skugga" från Det Förlorade Ordet, och "vitsipporna..." (en kort dikt från Dimman Av Allt), som han avslutade med ett leende. 20 dikter ur Svart Som Silver framfördes, bland annat den dikt som nu blivit min favorit den senaste månaden: "Här Utanför" (s. 51 i Svart Som Silver). Den har framförts under alla de fyra föreställningar jag varit på. Här är ett 90 sekunders smakprov, ett framförande av denna dikt i Västerås den 31 oktober. Höger-klicka här och välja "Spara mål som..." för att ladda hem ljudfilen till din dator.
Någonting nytt den här kvällen var att Öijer valde att utöka vissa dikter genom att låta dem börja om när de var slut, så att säga. När dikten ifråga egentligen var slut framförde han på nytt dess första rader. Till exempel "Kylan" från Dimman Av Allt: Efter slutorden "jag kände att orden / jag kände att bilderna / kom till mej" började Öijer om med inledningsraderna: "grävskoporna / tog min barndom / slog sönder äppelträden..." och så vidare. Han gjorde likadant med några andra dikter också.
Avslutningsvis en kul grej om boken Giljotin, från 1981. I slutet av första akten, innan framförandet av "Lät Dom Ligga", från just nämnda bok, sa Öijer:
"[Giljotin är] en bok som ligger mig varmt om hjärtat... När den kom ut fick den knappt en enda recension, förutom en mycket klassisk, i en av våra kvällstidningar. Den löd: 'Hur kan man ge ut en bok som heter Giljotin, när den avskaffades i Frankrike år 1824?' [Publiken skrattar] Jag hoppas nivån på våra litteraturkritiker har höjts sen dess... Sen en annan sak... Giljotinen avskaffades inte i Frankrike förrän långt in på 60-talet. Men såna kunskaper kan man ju inte kräva av de här skitstövlarna! [Jubel och skratt från publiken] Tack allihopa!!"
För skojs skull försökte jag hitta denna recension, som Öijer syftar på, bland det Öijer-material som den vänlige Michael Godhe skickade till mig tidigare i år. Ett antal Giljotin-recensioner fick jag då, men inte ovannämnda. Det stämmer alltså inte riktigt det som Öijer säger, att diktsamlingen knappt recenserades, men det är sant att den fick relativt få recensioner. Giljotin gavs ut i november 1981, men en del recensioner publicerades inte förrän ett par månader senare. Generellt kan man säga att morgontidningarna, dagstidningarna, var betydligt mer positiva till diktsamlingen än kvällstidningarna. Ett axplock:
I Östersundsposten den 2 februari 1982 skrev Peter Lucas Erixon att han "hyser den största respekt" och även "sympati" för både Öijers person och lyrik.
Gefle Dagblads recensent Niels Hebert såg (den 2 november 1981) en "styrka" i de 134 kortdikterna (Confetti-dikterna), Hebert kände att Öijer kanske "är på rätt väg och det är en väg som kan leda till ett riktigt genombrott".
"Bruno K. Öijer surfar framgångsrikt på den poetiska ytspänningen, står någon gång på huvudet men kommer snabbt upp igen" skrev Peter Curman i Stockholmstidningen den 25 januari 1982. Öijer är "skicklig", skrev Curman, och är allmänt positiv i sitt omdöme.
Sven Christer Swahn skrev i Sydsvenska Dagbladet den 19 januari 1982 att "Det finns så mycket spännande spänningar i Öijers nya samling att man redan väntar på en fortsättning [...]".
Per Svensson skrev i Kvällsposten den 12 januari 1982 att Öijers "aktier på den litterära börsen har rasat katastrofalt. Hade Öijer varit idrottsman i stället för poet skulle tidningarna för längesedan ha drämt till med rubriken "Är du slut nu Bruno?" Svensson ansåg vidare att en av Öijers största svagheter alltid varit hans "monumentala brist på självkritik och hans uppenbara oförmåga att sovra bland ordmassorna". Per Svensson uppmanade avslutningsvis Öijer att "använda radergummit lite flitigare".
Expressen och Magnus Ringgren var allmänt sarkastisk i tonen och ironiserade över Öijers yttre person; recensionen (publicerad den 17 november 1981) är bara 10 rader lång.
Staffan Stolpe recenserade Giljotin i Arbetet den 7 november 1981 och erkände att hans känslor "pendlar mellan avsky och beundran". Stolpe ansåg att Öijer "gång på gång visar vilken målerisk och musikalisk diktare han är".
Dagens Nyheters recension, skriven av Ole Hessler den 15 november 1981, kan sammanfattas med stycket: "Det är lätt att invända mot det pubertala och dekadenta hos Bruno K. Öijers dikter, men han äger rika språkliga resurser och ett ovanligt personligt bildspråk."
Apropå Dagens Nyheter... Här är Åsa Beckmans recension av Öijers fredagsföreställning på Södra Teatern i Stockholm: "Bländande Bruno K. Öijer". Åsa Beckman skriver alltid bra, och har väl skrivit om Öijer i 20 år. För övrigt: I slutet av recensionen skriver hon: "[Föreställningen] borde dokumenteras och filmas. De som sett Öijer på tv vet hur hans kraft tränger in i vardagsrummen och får alla åldrar att stanna upp och lyssna. Fler borde få vara med om det som händer de här kvällarna på Södra teatern." Till Åsa Beckmans - och alla andras - glädje kommer ju också SVT att sända ett program med titeln "Bruno K. Öijer på Södra Teatern". Information här.
(Spelkort som förekommer i Bruno K. Öijers diktsamling Giljotin, 1981.)
söndag 21 december 2008
Horace Engdahl läser Svart Som Silver / 18 000 ex sålda / SvD-recension av fredagens föreställning
Med anledning av att Horace Engdahl meddelar att han avgår från jobbet som Svenska Akademiens ständige sekreterare intervjuas han i Svenska Dagbladet (den 20 december 2008). På frågan "Senaste bokinköpet" svarar Engdahl: "Svart som silver av Bruno K. Öijer." (Länk här.)
I Trelleborgs Allehanda skriver kulturskribenten Bengt Eriksson att Svart Som Silver nu sålts i 18 000 exemplar. Det är den senaste siffran. (Artikeln publicerades igår, den 20 december.) (Länk här.)
Ikväll ska jag se årets sista Bruno K. Öijer-föreställning, på Södra Teatern i Stockholm. Imorgon skriver jag en rapport. Här har Erik Laquist på Svenska Dagbladet skrivit en bra recension av fredagens Öijer-föreställning på Södra Teatern: "Folklig Öijer vågar prata allvar".
I Trelleborgs Allehanda skriver kulturskribenten Bengt Eriksson att Svart Som Silver nu sålts i 18 000 exemplar. Det är den senaste siffran. (Artikeln publicerades igår, den 20 december.) (Länk här.)
Ikväll ska jag se årets sista Bruno K. Öijer-föreställning, på Södra Teatern i Stockholm. Imorgon skriver jag en rapport. Här har Erik Laquist på Svenska Dagbladet skrivit en bra recension av fredagens Öijer-föreställning på Södra Teatern: "Folklig Öijer vågar prata allvar".
torsdag 18 december 2008
Info om SVT:s Bruno K. Öijer-sändning i januari 2009
Information om SVT:s Bruno K. Öijer-program/sändning i januari 2009:
svt2 ons 14 januari
21.30
Bruno K. Öijer på Södra Teatern
- dikter ur en föreställning i november 2008. Han turnerade under hösten 2008 med sina dikter i en två timmar lång föreställning, överallt för utsålda hus, och hans senaste diktsamling "Svart som silver" har redan tryckts i sex upplagor. Här framför den hyllade poeten Bruno K. Öijer några dikter ur sin föreställning på Södra Teatern i Stockholm.
Även i SVT2 16/1, SVT2 17/1 och SVT24 17/1
Textat sid. 299
BREDBILD
lördag 13 december 2008
Nästa vecka är sista veckan på Svart Som Silver-turnén 2008
Kommande vecka - måndag den 15 december till söndag den 21 december - gör Bruno K. Öijer sina sista framträdanden för det här året.
På onsdag den 17 december är det boksignering på Akademibokhandeln på Mäster Samuelsgatan 28 i Stockholm City, klockan 17:00.
På fredag den 19 december, lördag den 20 december och söndag den 21 december är det föreställningar på Södra Teatern i Stockholm, starttid 20:00 varje kväll. Biljetterna är slutsålda till de två första föreställningarna, men enligt Södra Teaterns hemsida finns det fortfarande biljetter till årets allra sista framträdande, söndag den 21 december (som jag ska gå på). Det blir också den 21:a föreställningen på den här turnén, som inleddes den 20 oktober i Karlstad.
Intressant att en bok som till största del består av ganska lågmälda, lugna, stillsamma texter gör sig så bra live, från scenen - kanske bättre än någon annan bok. Jag syftar alltså på Svart Som Silver, naturligtvis. Samtidigt är det faktiskt så att Öijer har intensifierat framförandena av de nya Svart Som Silver-texterna allteftersom turnén fortlöpt. En dikt som t.ex. "Arvet" framfördes i tystare, mjukare versioner inledningsvis, men har under de senaste föreställningarna, t.ex. på Södra Teatern, när jag var där den 23 november, fått ett allt kraftfullare uttryck, med starkare betoningar och mycket högre volym.
Öijer framförde då, på Södra Teatern, de sista raderna i denna dikt som om varje ord var skrivet med versaler: "INGEN KAN STJÄLA DINA UPPLEVELSER / INGEN KAN TA DINA MINNEN IFRÅN DEJ / INGEN KAN RÅNA DEJ PÅ DIN SORG [!!]". På det här sättet får han också med sig publiken ännu mer, och publiken känner sig - av deras reaktioner att döma - ännu mer delaktiga i dikten och framförandet.
Samma sak med dikten "Bågskyttar" (även den från Svart Som Silver), som under de tidigaste föreställningarna snarast lästes upp, så att säga, medan den i Stockholm fick ett mer dramatiskt slut, då Öijer ropade ut de sista orden: "[...] en här av bågskyttar hade omringat staden / försökt skjuta ÄVENTYR LJUS och MENING in i våra liv [!]".
Klicka här för biljettköp.
torsdag 11 december 2008
Bruno K. Öijer bar solglasögon och signerade böcker
Min bror var i Stockholm idag, och på eftermiddagen ringde jag och berättade för honom att Bruno K. Öijer besöker Hedengrens bokhandel klockan 17:00. Eftersom min bror var i närheten gick han dit, till Sturegallerian.
Det var tydligen mycket folk där, en lång kö, och stor åtgång på Öijers böcker. En kompis berättade att det i DN idag fanns en annons om ovannämnda bokhandelsbesök och att annonsen talade om "över 15 000 ex sålda, 6:e tryckningen på väg" [av Svart Som Silver].
Samme kompis har även hittat denna artikel om Öijer, från senaste LO-tidningen (nr 40): "Öijer ett framgångsrikt varumärke".
Det var tydligen mycket folk där, en lång kö, och stor åtgång på Öijers böcker. En kompis berättade att det i DN idag fanns en annons om ovannämnda bokhandelsbesök och att annonsen talade om "över 15 000 ex sålda, 6:e tryckningen på väg" [av Svart Som Silver].
Samme kompis har även hittat denna artikel om Öijer, från senaste LO-tidningen (nr 40): "Öijer ett framgångsrikt varumärke".
Öijer signerar sin nya bok i Sthlm idag
Idag signerar Bruno K. Öijer Svart Som Silver på Hedengrens bokhandel, klockan 17:00. Mer information här: http://www.hedengrens.se.
Här är en ny kortfilm/poesivideo: Blodet I Snön.
Här är en ny kortfilm/poesivideo: Blodet I Snön.
torsdag 4 december 2008
SVT sänder Bruno K. Öijer live på Södra Teatern
SVT kommer att visa en del av Bruno K. Öijers föreställning på Södra Teatern den 23 november 2008. Programmet kommer att sändas i SVT2 den 14 januari klockan 21:30.
onsdag 3 december 2008
söndag 30 november 2008
Bruno K. Öijer signerar sin nya bok i Sthlm 17/12 + extraföreställning 21/12
Bruno K. Öijer signerar sin nya bok Svart Som Silver på Akademibokhandeln på Mäster Samuelsgatan 28 i Stockholm, onsdagen den 17 december klockan 17:00.
Dessutom: Ännu en extraföreställning, i Stockholm, på Södra Teatern: söndag den 21 december klockan 20:00. Biljetter finns att köpa här: länk.
För övrigt: SVT Gävledala filmade ett (halvt) diktframförande, när Öijer var i Gävle torsdag den 13 november. Dikten heter "Från Början" och är från Svart Som Silver, men SVT Gävledala klipper bort andra halvan av dikten och får det att se ut som om dikten slutar med rad 10, men i själva verket är dikten 21 rader lång. Länk här.
Dessutom: Ännu en extraföreställning, i Stockholm, på Södra Teatern: söndag den 21 december klockan 20:00. Biljetter finns att köpa här: länk.
För övrigt: SVT Gävledala filmade ett (halvt) diktframförande, när Öijer var i Gävle torsdag den 13 november. Dikten heter "Från Början" och är från Svart Som Silver, men SVT Gävledala klipper bort andra halvan av dikten och får det att se ut som om dikten slutar med rad 10, men i själva verket är dikten 21 rader lång. Länk här.
måndag 24 november 2008
Bästa Bruno K. Öijer-föreställningen jag upplevt
Igår, söndag den 23 november 2008, gav Bruno K. Öijer sin första föreställning i Stockholm på Svart Som Silver-turnén. Nån gång efter 19:30 gick han ut på Södra Teaterns stora scen. Det var fullsatt till sista plats. Det var en stämning i luften som sa att det här skulle bli någonting oerhört. Det blev en föreställning som inte går att jämföra med de tidigare jag varit på. Elektriciteten i atmosfären, kraften var av en helt annan art igår. Öijer brukar i intervjuer tala om att en bra måttstock för att veta när en dikt är bra, det är huruvida den gör ont, när man läser den. Ju mer ont den gör, desto bättre är den. Det här framträdandet på Södra Teatern gjorde ont på det sättet.
Öijer inledde med "vi lämnade varje fest..." från Dimman Av Allt och avslutade drygt två timmar senare med "Aldrig" från Svart Som Silver. Däremellan framfördes ett större antal dikter än under de uppträdanden jag varit på tidigare. Öijer var på sitt allra bästa humör, kändes det som, och gav sitt allt. Han var väldigt öppen och skämtsam mellan dikterna - mer så än tidigare, och det var en underbar kemi mellan honom och publiken.
Själva scenen här var också klart bättre än tidigare scener. Vackrare inramning, rent visuellt, med rök och konstnärlig, genomtänkt belysning. Perfekt akustik. Så det var passande att den här föreställningen filmades i sin helhet av SVT. Jag vet inte om den kommer att visas i sin helhet, men det kändes som att det här var en större produktion än bara ett par minuters inslag i nåt kulturprogram. Det var minst tre kameror på plats, så jag gissar att det blir det en "konsertfilm", förhoppningsvis också en DVD. Det finns ju definitivt en marknad för det, om man ser till det faktum att Svart Som Silver hade sålt mellan 10 000 - 13 000 exemplar i början av den här månaden, och att det ikväll är Augustprisutdelning, där Öijer är nominerad.
Dikten "Kläder" från Svart Som Silver var en av de nya dikter som framfördes igår, som jag inte hört förut live. Var det kanske första gången på den här turnén? Sammanlagt räknar jag till att hela 20 dikter från Svart Som Silver fanns med i kvällens setlist - vilket är ca fem stycken fler Svart Som Silver-dikter än vad som brukar finnas med i en setlist under en "normal" föreställning ute i landet.
Som Öijer nämnde backstage i Gävle - Stockhom och Södra Teatern kommer att bli något helt annat, och det blev det verkligen. Det är här på hemmaplan Öijer är som allra bäst. Responsen som de nya dikterna "Så Få" ("If they move, kill 'em!!") och "Här Utanför" (dikten om grässtråna som gift sig) fick var helt enorm. Dikterna framfördes och emottogs med en otrolig laddning. Innan turnén började värjde sig Öijer lite mot förväntningarna, och menade att han "kan inte hålla Bergspredikan varje dag, kan inte gå på vattnet hur många gånger som helst". Men nu när 12 av 20 föreställningar har genomförts kan man konstatera att Öijer blir bara bättre och bättre.
fredag 21 november 2008
Dålig research om Bruno K. Öijers verk
I samband med sitt besök i Ystad tidigare den här månaden intervjuades Bruno K. Öijer för Icakuriren. Länk finns på första sidan på BrunoK.se. Det är märkligt hur dåliga svenska så kallade kulturjournalister kan vara på att göra research. I TV4 Nyheternas inslag om Öijer den 21 oktober 2008 säger reportern att det är 35 år sen Öijer debuterade med Sång För Anarkismen, vilket ju stämmer, men sen säger reportern: "16 diktsamlingar senare...". Öijer har alltså sammanlagt skrivit nio stycken diktsamlingar. Och nu i reportaget i nya numret av Icakuriren (som jag tror släpps i butik måndag den 24 november) skriver artikelförfattaren att Öijer "har givit ut ett dussintal diktsamlingar".
Märkbart är också hur ofta journalister väljer att dra upp outsidertemat, och överhuvudtaget diskussionen om personen Bruno K. Öijer, trots att det nu finns ett nytt verk som skrivits och getts ut, Svart Som Silver. Men det tycks många av de som intervjuar och/eller skriver om Öijer har missat. Desto mer uppmärksammas boken då av svenska folket. Svart Som Silver har varit topp 5-6 på bokförsäljningslistan under både oktober och november.
Märkbart är också hur ofta journalister väljer att dra upp outsidertemat, och överhuvudtaget diskussionen om personen Bruno K. Öijer, trots att det nu finns ett nytt verk som skrivits och getts ut, Svart Som Silver. Men det tycks många av de som intervjuar och/eller skriver om Öijer har missat. Desto mer uppmärksammas boken då av svenska folket. Svart Som Silver har varit topp 5-6 på bokförsäljningslistan under både oktober och november.
tisdag 18 november 2008
Svart Som Silver-turnén har nått halvvägs
Bruno K. Öijers höst- och vinterturné 2008 har nått halvvägs. Elva föreställningar har getts och nio återstår. Nu är det några dagars paus innan akt 2 sätter igång, på söndag i Stockholm den 23 november, en föreställning som sedan länge är utsåld.
Hela 21 dikter från den nya boken Svart Som Silver har framförts, vad jag vet. Jag utgår då från dels de två föreställningar jag varit på, och från premiären i Karlstad, som jag också har setlist från. Omkring 15 dikter från Svart Som Silver brukar framföras under en kväll (i Karlstad framfördes 16 stycken, i Västerås 14, i Gävle 15). Men olika Svart Som Silver-dikter framförs vid olika tillfällen och ingen föreställning är den andra lik.
T.ex. framfördes i Gävle dikterna "Ensamt Moln" och "Från Början", som inte framfördes i t.ex. Karlstad eller Västerås. Har man möjligheten är det alltså väldigt intressant att se flera olika uppträdanden, med tanke på variationen. Då slås man också av hur en publik kan skilja sig från en annan. En publik uppfattar den svarta humorn på vissa ställen, medan en annan publik inte hänger med på samma sätt.
Gemensamt för alla de tre föreställningar jag hittills tagit del av är att Öijer med de nya Svart Som Silver-dikterna hittat ytterligare ett nytt sound, en ny röst. Man hör direkt på tonläget när det är en Svart Som Silver-dikt som framförs. Och som jag skrivit tidigare är det framför allt det nya materialet som får människor i publiken att både gråta, skratta och jubla. T.ex. väcker den nya dikten "Här Utanför" stor glädje och förtjusning hos många. Samma sak med "Så Få", naturligtvis.
Här nedan listar jag de dikter som framfördes i Gävle. De som inte har möjlighet att gå på en föreställning kan ju alltid leta upp dessa dikter och läsa dem. Själv lät jag en gymnasieklass som jag undervisar i Svenska läsa två dikter ("Den Döda" och "jag frös...") och sen fick de skriva ner sina tankar och känslor. Det var rolig läsning. Dikterna gick inte över huvudet på någon, tvärtom upplevde alla att de förstod dikterna, om än på olika sätt.
Setlist Gävle 20081113:
vi föddes...
om mej finns nedtecknat...
Incest
Faller Sej Naturligt
Tätt Intill
vi lämnade varje fest...
Sky Av Lögn
Blå Bouquet
jag påminner om en man...
ibland återvänder jag...
på väg hem från dej...
Kylan
Från Början
Så Få
jag intalar min fiende...
Första Snön
en liten sagofigur...
Arvet
Den Meningslösa Hettan
Hängd
Lät Dom Ligga
Akt II:
Främmande
Jag Låtsades
Det Svarta Puzzlet
Här Utanför
Ishjärtat
sjön sov...
Hålla Honom Kvar
Steg Bakom Mej
Framme
Spårlöst Försvunna
Mysteriet
Blodet I Snön
En Gång Blommade Trädet
Ensamt Moln
du fick aldrig veta...
jag frös...
Besökare
Aldrig
fredag 14 november 2008
Bruno K. Öijer i Gävle igår
Igår kväll såg jag min andra Bruno K. Öijer-föreställning i livet, och den andra på två veckor. Nu i min hemstad Gävle, och här framfördes dikterna "sjön sov..." och "Tätt Intill", som inte förekommit särskilt ofta hittills. Jag träffade Öijer efter föreställningen och han berättade då att det här var andra gången hittills som han framfört "sjön sov" på den här turnén (första gången var i Linköping i tisdags).
Ingen "Två Tomma Händer" i kvällens setlist, och det får Gävlepubliken ta på sig skulden för. Det var en stor publik på plats i Gävle men publiken var bättre i Västerås (där jag såg min första föreställning) och förtjänade alla de encores de fick. Öijer gav dock Gävle "Aldrig" som avslutningsdikt, och gjorde en lika fenomenal version som i Västerås.
Öijer gjorde en stark insats, uttrycksfull och med större inlevelse än i Västerås, kanske för att den här publiken behövde bearbetas mer.
Öijer berättade att det lutar åt att det blir en Norrlandsturné 2009, men det är inte spikat. Jag konstaterade också att det återigen är de nya dikterna, från Svart Som Silver, som är mest bärande på den här turnén, de dikter som får starkast gehör, mest jubel. Dikter som "Här Utanför" (om grässtråna som gift sig och haft bröllopsfest), "Sky Av Lögn", "Framme" (ett av Öijers favoritord på svenska), och så naturligtvis "Så Få" och "Blodet I Snön". De här dikterna framstår redan nu som klassiker, och hur många artister som åker ut på turnéer kan säga att det är deras allra nyaste, färskaste material som är det som möter det största jublet - oftast är det ju de gamla hitsen som artister rider på.
"du fick aldrig veta...", från Det Förlorade Ordet, framfördes, men Öijer flyttade om några rader. Han berättade efteråt att han under framförandet av dikten ifråga började tänka på en kvinna som kommit fram till honom backstage efter en föreställning och visat honom sin nakna rygg: där hade hon hela "du fick aldrig veta..." tatuerad...
torsdag 13 november 2008
Bruno K. Öijers favoritdiktsamlingar + rapporter från Norrköping & Linköping
Bruno K. Öijer tipsar om de fem diktsamlingar som har betytt mest för honom och hans skrivande genom åren: http://brunok.se/brunosfavoriter.htm
Recension i tidningen Folkbladet av Öijers föreställning i Norrköping den 10 november:
http://www.folkbladet.se/kulturnoje/artikel.aspx?articleid=4135983
Bloggen bernur skriver om föreställningen i Linköping den 11 november:
http://bernur.blogg.se/2008/november/komma-till-en-plats-dar-all-oro-bara-ar-et.html
Och Östgöta Correspondentens recension av Linköping-framträdandet:
http://www.corren.se/archive/2008/11/12/jyzxr2oza1mcr87.xml
söndag 9 november 2008
Uppdatering om Bruno K. Öijers höst/vinterturné 2008
Kommande vecka är en mycket intensiv turnévecka för Öijer, med Norrköping på måndag, barndomsstaden Linköping på tisdag, sen Gävle torsdag och Örebro på fredag. Fyra starka energiurladdningar på en arbetsvecka. Det är imponerande. Sen får Öijer äntligen vila nån vecka, innan det som kanske är turnéns höjdpunkter väntar, nämligen de utsålda föreställningarna på Södra Teatern i hemstaden Stockholm. Södra Teatern är en av hans personliga favoritscener.
Dessutom kommer Öijer att svara på intervjufrågor från mig, kanske redan den här månaden. Det beskedet fick jag idag, och det är naturligtvis fantastiskt.
Här är en recension av Öijers senaste framträdande (i skrivande stund) - Ystad den 6 november 2008:
http://www.ystadsallehanda.se/article/20081108/NOJE/381664467
Dessutom kommer Öijer att svara på intervjufrågor från mig, kanske redan den här månaden. Det beskedet fick jag idag, och det är naturligtvis fantastiskt.
Här är en recension av Öijers senaste framträdande (i skrivande stund) - Ystad den 6 november 2008:
http://www.ystadsallehanda.se/article/20081108/NOJE/381664467
måndag 3 november 2008
Bild från Västerås, funderingar kring några dikter
Det här är en bild från Vestmanlands Läns Tidnings recension "Rockpoeten som är bra för själen" publicerad på vlt.se idag, den 3 november. Jag har lagt till en länk på turnésidan på BrunoK.se Det är alltså den föreställning som jag såg i fredags, och som jag skrev om tidigare (se länk nedan). Det jag glömde nämna då är att jag saknade "sjön sov...", sista dikten i Dimman Av Allt. Den dikten har vad jag vet inte framförts hittills, trots att Dimman Av Allt är en bok som står i centrum på den här turnén. 10 stycken dikter från Dimman framfördes i Västerås. "sjön sov..." tycker jag är en av de bästa, största dikterna i den boken. Den är inte heller särskilt lång eller svår att lära sig utantill. Kanske ser Öijer den som för mycket av en avslutningsdikt - att den inte funkar någon annanstans i ett framförande - och dikten kan i det avseendet inte konkurrera med "Aldrig", som känns som en självklar sista dikt på Svart Som Silver-turnéns föreställningar.
En annan dikt jag saknar är "Tätt Intill", från nya boken, som framfördes för SVT:s Babel i september, men som dess inte framförts, i alla fall inte i Karlstad eller i Västerås (Göteborg vet jag inget om).
För övrigt fick jag känslan, när Öijer gjorde entré på scenen i fredags, att: här står en historisk person, en gestalt "av en annan tid", som det heter i dikten "Väg Bort", och att vi är privilegierade att få leva samtidigt som en så stor poet, och få chansen att se och höra honom live. Lika privilegierade som Bellmans samtid var. Öijer hade där på scenen en aura av 1700- eller 1800-tal kring sig.
En sista grej för stunden: jag stötte på ett parti i en artikel på dn.se som lyder så här:
I ett opublicerat parti av DN:s intervju med Bruno K. Öijer (DN 18/9) säger han så här:
- Jag tror inte det är bra att författare umgås för mycket med andra författare. Varje författare bör vara väldigt individualistisk i sitt skapande.
lördag 1 november 2008
Setlist + min rapport från Bruno K. Öijers föreställning i Västerås den 31 oktober 2008
Inga tidningsrecensioner av Bruno K. Öijers framträdande i Västerås igår, sista oktober, men jag har skrivit en rapport här, med setlist.
fredag 31 oktober 2008
Bruno K. Öijer i Kvällsöppet/TV4 och i P1.
Marcus Birro hyllade Öijer i TV4:s Kvällsöppet i förrgår, inslaget finns att se mot slutet av det här videoklippet.
Öijer medverkade personligen i P1 igår. Ljudfil finns att ladda ner på BrunoK.se. Dels är det ett inslag från Öijers framträdande i Göteborg förra helgen (liveframförande av dikten "Så Få" - som också är den dikt Birro citerar i Kvällsöppet), dels intervjuas Öijer via telefon i några minuter.
Öijer medverkade personligen i P1 igår. Ljudfil finns att ladda ner på BrunoK.se. Dels är det ett inslag från Öijers framträdande i Göteborg förra helgen (liveframförande av dikten "Så Få" - som också är den dikt Birro citerar i Kvällsöppet), dels intervjuas Öijer via telefon i några minuter.
söndag 26 oktober 2008
Setlist från Bruno K. Öijers turnépremiär, och en recension
[Foto: TV4]
Här är en fullständig setlist från Bruno K. Öijers turnépremiär i Karlstad i måndags (20 oktober), med lite kommentarer. Sen dess har han även uppträtt i Göteborg två kvällar (fredag 24 oktober och lördag 25 oktober), men från dessa föreställingar har jag ännu inte något material eller någon information.
ÖIJERS SETLIST, KARLSTAD, 20081020:
1. "vi föddes med en oerhörd saknad..." (Dimman Av Allt)
2. "om mej finns nedtecknat..." (Det Förlorade Ordet)
3. "Incest" (Giljotin)
[Dessa tre dikter framfördes i ett svep, utan paus.]
4. "Faller Sej Naturligt" (Svart Som Silver)
5. "vi lämnade varje fest..." (Dimman Av Allt)
[Med flera extra upprepningar av slutraderna: "det är en lögn att vi kommit hem / vi kommer aldrig hem / ingen av oss kommer hem".]
6. "Sky Av Lögn" (Svart Som Silver)
7. "Blodet I Snön" (Svart Som Silver)
8. "jag påminner om en man..." (Medan Giftet Verkar)
9. "Blå Bouquet" (Spelarens Sten)
[Öijer presenterade dikten: "Jag skrev den här 1979... Funny how time slips away".]
10. "Kylan" (Dimman Av Allt)
[Öijer: "Det här är en dikt om min barndomsstad".]
11. "på väg hem från dej..." (Det Förlorade Ordet)
12. "Allt Sånt Var Borta" (Svart Som Silver)
13. "längs hans härjade..." (Det Förlorade Ordet)
14. "du känner det korta draget av havsluft..." (Medan Giftet Verkar)
15. "Så Få" (Svart Som Silver)
[Öijer berättade först om slutmeningen, "If they move, kill 'em!" och varifrån den är hämtad. Dikten fick riktigt starka applåder.]
16. "Väg Bort" (Det Förlorade Ordet)
17. "jag intalar min fiende..." (Medan Giftet Verkar)
18. "en liten sagofigur..." (Dimman Av Allt)
19. "den nakna villiga kvinnan..." (Det Förlorade Ordet)
20. "Säker På" (Svart Som Silver)
21. "Den Döda" (Det Förlorade Ordet)
22. "Första Snön" (Dimman Av Allt)
23. "Hängd" (Det Förlorade Ordet)
24. "Lät Dom Ligga" (Giljotin)
SLUT PÅ AKT I.
AKT II:
25. "Främmande" (Dimman Av Allt)
26. "Jag Låtsades" (Svart Som Silver)
27. "jag böjde mej ner..." (Dimman Av Allt)
28. Ande (Dimman Av Allt)
29. Ishjärtat (Dimman Av Allt)
30. "Vi Lägger Det Svarta Puzzlet" (Medan Giftet Verkar)
[Öijer framförde dikten med ett jäkla driv och fick mycket starka applåder.]
31. "Här Utanför" (Svart Som Silver)
[Detta är alltså dikten som handlar om två grässtrån som gift sej och haft bröllopsfest. Skratt, visslingar och starka applåder från publiken.]
32. "mager nästan förtärd..." (Det Förlorade Ordet)
[Öijer presenterade dikten: "Det här är en text om den gamla ohyggliga skolan".]
33. "en kväll när vi var unga och fattiga..." (Dimman Av Allt)
34. "Hon Svarade" (Svart Som Silver)
[Öijer berättade mycket personligt om bakgrunden till dikten, om en kärlekshistoria.]
35. "En Märklig Stad" (Svart Som Silver)
36. "Hålla Honom Kvar" (Svart Som Silver)
37. "Steg Bakom Mej" (Det Förlorade Ordet)
38. "Spårlöst Försvunna" (Svart Som Silver)
39. "Framme" (Svart Som Silver)
40. "Låt Det Här Hårda Livet Bli Vårt" (Spelarens Sten)
[Dikten framfördes på ett mycket mjukare sätt än tidigare versioner; det är ett närmast viskande framförande.]
41. "Var Och En Av Oss" (Svart Som Silver)
42. "Arvet" (Svart Som Silver)
43. "En Gång Blommade Trädet" (Det Förlorade Ordet)
ENCORE:
44. "Besökare" (Det Förlorade Ordet)
45. "Två Tomma Händer" (Giljotin)
[Lästes med ett intensivt driv, högt högt tempo. Fantastiskt framförande.]
46. "jag frös..." (Det Förlorade Ordet)
47. "Aldrig" (Svart Som Silver)
Öijer talade även om andra saker, mellan dikterna, jag har inte tagit med alla mellansnack här.
Här är en bra text/recension skriven av Tim Sterner, som var på plats: "En Armstrong i svart".
tisdag 21 oktober 2008
Öijer i TV4:s Nyheterna, samt recensioner av Öijers uppträdande i Karlstad den 20 oktober 2008
TV4 var på plats när Bruno K. Öijers turné inleddes i Karlstad den 20 oktober. Se inslaget här. I skrivande stund går det även att se inslaget - med något bättre bildkvalité - på TV4:s hemsida genom att klicka här, men det videoklippet kommer sannolikt att tas bort så småningom, därför har jag fixat en YouTube-version (första länken ovan), om än av något sämre kvalité.
Jag har samlat ett par recensioner av Öijers uppträdande i Karlstad - klicka här för att ta del av dem.
måndag 20 oktober 2008
Öijer nominerad till Augustpriset 2008
Idag, samma dag som Bruno K. Öijers turné inleds i Karlstad, meddelas att Öijer är nominerad till årets Augustpris. Det är på 100 000 kr och delas ut den 24 november.
DN:s kulturchef Maria Schottenius säger att Öijer är "en stor favorit".
En rolig sak med Öijer är att han inte ägnar sig åt någon falsk blygsamhet. I den senaste intervjun (se brunok.se/radio.htm), publicerad på P4 Värmlands hemsida idag, säger han att Svart Som Silvers "framgång har varit exceptionell" och att mediastormen kring boken har "nästan blivit en folkrörelse".
tisdag 14 oktober 2008
På måndag uppträder Öijer i Karlstad
På måndag (den 20 oktober) uppträder Bruno K. Öijer i Karlstad, på Scalateatern, kl. 19:30. Scalateatern-länk här. Biljettköp här.
Om det är nån som går på den föreställningen och besöker den här sidan får ni gärna skriva en kommentar här (eller i Turné-forumet här) om hur det var, vilka dikter som framfördes, etc.
Själv ska jag inte åka till Karlstad (eller Göteborg, som är nästa annhalt), då det är för långt bort. Men jag kommer att skriva om de föreställningar jag går på (Västerås, Gävle, Stockholm). Om det finns personer där ute som ser Öijer på andra ställen och vill dela med sig av sina intryck får man alltså gärna skriva kommentarer här direkt i den här bloggen, eller, som sagt, i Turné-forumet), eller så kan man maila mig (e-postadress finns här), så kan jag i så fall sätta ihop en sida med allas kommentarer och synpunkter.
Om det är nån som går på den föreställningen och besöker den här sidan får ni gärna skriva en kommentar här (eller i Turné-forumet här) om hur det var, vilka dikter som framfördes, etc.
Själv ska jag inte åka till Karlstad (eller Göteborg, som är nästa annhalt), då det är för långt bort. Men jag kommer att skriva om de föreställningar jag går på (Västerås, Gävle, Stockholm). Om det finns personer där ute som ser Öijer på andra ställen och vill dela med sig av sina intryck får man alltså gärna skriva kommentarer här direkt i den här bloggen, eller, som sagt, i Turné-forumet), eller så kan man maila mig (e-postadress finns här), så kan jag i så fall sätta ihop en sida med allas kommentarer och synpunkter.
fredag 10 oktober 2008
"Stymparna & Du" och "Låt Det Här Hårda Livet Bli Vårt"
"Stymparna & Du" är en dikt i c/o NIGHT (1976). Här är en inspelning från 1975 där Bruno K. Öijer framför dikten. Ladda hem som MP3-fil genom att höger-klicka på denna länk och välja "Spara mål som".
"Låt Det Här Hårda Livet Bli Vårt" är från diktsamlingen som följde, nämligen Spelarens Sten (1979). Öijer framförde dikten i TV 1980. Klicka här för att se en inofficiell musikvideo (som jag gjort) baserad det framförandet (framförandet finns även att se på Babels hemsida på svt.se).
"Låt Det Här Hårda Livet Bli Vårt" är från diktsamlingen som följde, nämligen Spelarens Sten (1979). Öijer framförde dikten i TV 1980. Klicka här för att se en inofficiell musikvideo (som jag gjort) baserad det framförandet (framförandet finns även att se på Babels hemsida på svt.se).
måndag 6 oktober 2008
Nyinsatt Bruno K. Öijer-föreställning i Gävle, åsikter om biljettpriser
Nyinsatt föreställning av Bruno K. Öijer i min hemstad Gävle, på Gävle Konserthus, torsdag den 13 november kl. 20:00. Biljetter finns på ticnet.se. Mycket glädjande överraskning för många skulle jag tro, eftersom i princip alla de andra föreställningarna äger rum i södra Sverige. Nu kan fler se Svart Som Silver-turnén.
Ett mindre antal personer har hört av sig till mig och uttryckt att de tycker att biljettpriset för Bruno K. Öijers höstturné är för högt. Personligen håller jag inte med om det, jag tycker inte att 325 kr är dyrt om man jämför med vad andra artister tar för priser. Min mamma var på Ulf Lundell-konsert häromveckan, det kostade 475 kr. Leonard Cohen spelar i Göteborg och Stockholm den här månaden, pris: 695 kr. Jag läste nyligen att en etablerad svensk stå-upp-komiker tar uppåt 40 000 kr för ett företagsgig på 30 minuter.
Ett mindre antal personer har hört av sig till mig och uttryckt att de tycker att biljettpriset för Bruno K. Öijers höstturné är för högt. Personligen håller jag inte med om det, jag tycker inte att 325 kr är dyrt om man jämför med vad andra artister tar för priser. Min mamma var på Ulf Lundell-konsert häromveckan, det kostade 475 kr. Leonard Cohen spelar i Göteborg och Stockholm den här månaden, pris: 695 kr. Jag läste nyligen att en etablerad svensk stå-upp-komiker tar uppåt 40 000 kr för ett företagsgig på 30 minuter.
fredag 3 oktober 2008
TÄTT INTILL - Bruno K. Öijer-kortfilm
Jag har gjort en kortfilm baserad på Bruno K. Öijers framförande av dikten "Tätt Intill", från Svart Som Silver. Filmsekvenserna är från långfilmen Bury My Heart at Wounded Knee, en film som bygger på boken med samma namn, av Dee Brown, som anses vara den bästa indianskildringen; här skildras erövringen av vilda västern ur indianernas perspektiv. I år, 2008, kom boken för första gången ut i fullständig version på svenska. Jag läser den nu.
Bruno K. Öijer har sedan långt tillbaka varit intresserad av, och sympatiserat med, de nordamerikanska indianerna. Motivet dyker upp redan i tidiga diktsamlingar, men det är framför allt från och med Medan Giftet Verkar, 1990, som han allt oftare talar om indianer i intervjuer. I samband med utgivningen av Det Förlorade Ordet 1995 talade Öijer med avsky om hur Kevin Costner förstört Sioux-indianernas heliga landskap Black Hills i Syd-Dakota genom att anlägga kasinon där.
År 2000 dedikerade Öijer dikten "En Gång Blommade Trädet" till Sioux-medicinmannen Black Elk. Jag har skrivit en artikel om Öijers relation till Black Elk här: http://brunok.se/blackelk.htm
I september 2008 har Öijer kommenterat det amerikanska presidentvalet och uttryckt sig gillande om Obama, men riktigt nöjd blir Öijer inte förrän "en homosexuell indian blir president i USA".
Se kortfilmen TÄTT INTILL här.
fredag 26 september 2008
Min recension av Svart Som Silver
I en intervju i Sveriges Radio 1999 fick Bruno K. Öijer frågan om de priser han fått kan "tappa honom på näring". Öijer svarade då att "ett pris är bara ett pris". Nio år senare, efter ytterligare ett par stora priser, och hyllningskörer efter Trilogins fullbordande, står det ändå klart att det har satt sina spår hos Öijer, att ha blivit höjd till skyarna. Det är nämligen ett tema (bland andra) i den nya boken Svart Som Silver. I den enastående dikten "Aldrig" spelar han med de olika epitet han fått, och han vägrar – naturligtvis – sätta sig på tronen som man byggt åt honom.
I de senaste intervjuerna berättar Öijer att allt lovprisande nästan tystade honom för evigt på bokfronten, då han inte vågade skriva igen, i rädsla för att inte nå upp till den hyllade Trilogins höjder. Kanske kan man också, i några av de nya dikterna, spåra en slags mättnad? Karin Boye skrev: "Den mätta dagen, den är aldrig störst / Den bästa dagen är en dag av törst". Öijer har inget kvar att bevisa och egentligen ingen att slåss mot längre (förutom själva samhällsutvecklingen i sig). Det finns en viss fara med det här. Men trots detta har många av de nya dikterna verklig nerv och skärpa – det är dikter som är fokuserade på att berätta något viktigt om livet, och tungan är fortsatt vass när så behövs.
"Utomlands" är ett exempel på en dikt där berättandet går som på ett snöre (eller som på räls, kanske man ska säga i Öijers fall). Det finns ett underbart vackert driv och flöde i dikten, det är magnifik poesi.
En intressant detalj är att nästan varje dikt i Svart Som Silver har fått en titel – detta är väldigt ovanligt i Trilogin, där dikterna endast i undantagsfall har titlar. Jag tycker att detta titelgivande har något fantasifullt över sig, det tyder på en skaparglädje. Det är den genomgående känsla jag får av boken – en befriande skaparlust. Den märks även genom att Öijer använder både (film)citat på engelska och egennamn (Keats, Shelley, da Vinci, Mozart, Hank Williams, med flera). Det har han egentligen inte gjort sen Giljotin 1981. De dikter där man anar en viss mättnad, där det delvis går lite på rutin, är alltså mycket få till antalet. Helhetsintrycket är att poeten känner sig så pass fri och inspirerad att han till och med kan använda ordet "fri" ("en natt som den här är jag fri") - i intervjun från 1999 ansåg Öijer att ordet fri/frihet var förstört, nedsmutsat.
I mångt och mycket är Svart Som Silver en naturlig fortsättning på Dimman Av Allt, det är inget stort avbrott stilistiskt. Det finns en röd tråd genom hela Öijers författarskap. Dimman Av Allt slutade i en vila, med dikten "sjön sov…". Svart Som Silver tar upp samma stillsamma ton. Öijer är inte en författare som experimenterar med olika stilar. Sakta men säkert har utvecklingen pekat hitåt, mot stillheten, ett lugnt vandrande genom tillvaron. En slags sagostämning som kryper fram i olika skeenden. Det är varsamma betraktelser över medmänniskorna, livet, naturen, till och med grässtrånas liv och giftermål.
På ett stilistiskt plan har utvecklingen gått från så kallad ”surrealistisk” poesi (som den blev kallad på 70-talet) till klara, berättande, prosaliknande texter. Den här "prosan" kan man till exempel se i dikten "Så Få", som innehåller ett uttalande Öijer gjorde i en tidningsintervju för flera år sen. I ett samtal med MarieLouise Samuelsson, publicerat i Göteborgsposten 28 september 2001, sa Öijer: "Det vackraste vi har i det här landet är de som inte syns, de som inte deltar i spelet." Jämför med raderna i Svart Som Silver: "det vackraste och mest värdefulla vi har / är dom som aldrig syns / aldrig hörs".
I en annan ny dikt, med titeln "Arvet", lånar Öijer återigen tidigare uttalanden av sig själv, som han gjort i mer prosaiska sammanhang. Diktens slutrader är i stort sett identiska med slutraderna till en presentationstext som Öijer skrev om sin dikt ”En Gång Blommade Trädet” (från Det Förlorade Ordet, 1995) i samband med att hans hustru Maya Eizin Öijer hade en konstutställning med just den rubriken, på Moderna Museet i september-oktober 2007. Då löd orden: "Livet och samhällsutvecklingen kan ta ifrån dej allt, råna dej på allt, men ingen kan ta dina minnen ifrån dej, ingen kan råna dej på din sorg." I Svart Som Silver heter det: "livet tiden och ett iskallt samhälle / kan ta ifrån dej allt / råna dej på allt / men ingen kan stjäla dina upplevelser / ingen kan ta dina minnen ifrån dej / ingen kan råna dej på din sorg".
Så man kan tydligt se hur Öijer skriver sina nya dikter i ett sorts samtalston. Därför är det också helt logiskt att han nu i intervjuer, både i Sveriges Radio och i Dagens Nyheter, säger sig vilja skriva en roman härnäst, men att den då skulle vara helt olik hans första och hittills enda roman Chivas Regal, från 1978. Istället ska en eventuellt kommande roman mer likna det språk Hjalmar Söderberg använder, säger Öijer, och det är ju ett språk som Öijer till stor del använder i Svart Som Silver.
Enda besväret för Öijer, om han nu väljer att skriva en roman härnäst, blir att han måste börja använda punkter och kommatecken igen, något han tvättade bort redan i Det Förlorade Ordet. Blir nästa bok en mer "traditionellt" skriven roman (för att använda ett beiget uttryck) tycker jag att det ger ytterligare bredd och djup åt Öijers författarskap. Något som utmärkte Gunnar Ekelöfs mästerlighet (Ekelöf är den ende svenske poet jag sätter högre än – eller lika högt som – Öijer) var hans förmåga att kunna dikta om precis vad som helst. Till exempel skriver Ekelöf i en dikt om en lammkotlett som inte vill bli uppäten, men han gör det med samma briljans som alltid, hur fånigt ämnet än må låta för den som inte har läst dikten. Jag tänkte nu skriva att om man skulle önska sig något mer från Öijer skulle det vara en sån slags dikt, men så inser jag att han faktiskt har skrivit en "sån" dikt i Svart Som Silver – dikten om trädet som inte vill bli möbler, väggar och golvplankor.
Någonting som skiljer Svart Som Silver från Trilogin är att väldigt många av de nya dikterna handlar om diktandet, om poesin och poeten själv. Det är rent av det övergripande temat. Ekelöf skrev en gång en essä med titeln "Självsyn" och det skulle kunna vara en underrubrik till Svart Som Silver. Är det här kanske Öijers mest självbiografiska bok? Den är utan tvekan väldigt personlig, och det är förstås genom att vara så personlig som Öijer når ut till andra.
Öijers dikter handlar inte om att få någon att känna sig mindre ensam och övergiven, "men mer betydelsefullt / mer värdefullt ensam och övergiven". Öijer lyckas förmedla en känsla av värdighet till läsaren, som hon kan bära med sig. Läsaren uppfylls av en känsla av någonting större, som hon kan erfara i sin ensamhet: någonting större än jaget, större än livet.
/Per Erik W.
I de senaste intervjuerna berättar Öijer att allt lovprisande nästan tystade honom för evigt på bokfronten, då han inte vågade skriva igen, i rädsla för att inte nå upp till den hyllade Trilogins höjder. Kanske kan man också, i några av de nya dikterna, spåra en slags mättnad? Karin Boye skrev: "Den mätta dagen, den är aldrig störst / Den bästa dagen är en dag av törst". Öijer har inget kvar att bevisa och egentligen ingen att slåss mot längre (förutom själva samhällsutvecklingen i sig). Det finns en viss fara med det här. Men trots detta har många av de nya dikterna verklig nerv och skärpa – det är dikter som är fokuserade på att berätta något viktigt om livet, och tungan är fortsatt vass när så behövs.
"Utomlands" är ett exempel på en dikt där berättandet går som på ett snöre (eller som på räls, kanske man ska säga i Öijers fall). Det finns ett underbart vackert driv och flöde i dikten, det är magnifik poesi.
En intressant detalj är att nästan varje dikt i Svart Som Silver har fått en titel – detta är väldigt ovanligt i Trilogin, där dikterna endast i undantagsfall har titlar. Jag tycker att detta titelgivande har något fantasifullt över sig, det tyder på en skaparglädje. Det är den genomgående känsla jag får av boken – en befriande skaparlust. Den märks även genom att Öijer använder både (film)citat på engelska och egennamn (Keats, Shelley, da Vinci, Mozart, Hank Williams, med flera). Det har han egentligen inte gjort sen Giljotin 1981. De dikter där man anar en viss mättnad, där det delvis går lite på rutin, är alltså mycket få till antalet. Helhetsintrycket är att poeten känner sig så pass fri och inspirerad att han till och med kan använda ordet "fri" ("en natt som den här är jag fri") - i intervjun från 1999 ansåg Öijer att ordet fri/frihet var förstört, nedsmutsat.
I mångt och mycket är Svart Som Silver en naturlig fortsättning på Dimman Av Allt, det är inget stort avbrott stilistiskt. Det finns en röd tråd genom hela Öijers författarskap. Dimman Av Allt slutade i en vila, med dikten "sjön sov…". Svart Som Silver tar upp samma stillsamma ton. Öijer är inte en författare som experimenterar med olika stilar. Sakta men säkert har utvecklingen pekat hitåt, mot stillheten, ett lugnt vandrande genom tillvaron. En slags sagostämning som kryper fram i olika skeenden. Det är varsamma betraktelser över medmänniskorna, livet, naturen, till och med grässtrånas liv och giftermål.
På ett stilistiskt plan har utvecklingen gått från så kallad ”surrealistisk” poesi (som den blev kallad på 70-talet) till klara, berättande, prosaliknande texter. Den här "prosan" kan man till exempel se i dikten "Så Få", som innehåller ett uttalande Öijer gjorde i en tidningsintervju för flera år sen. I ett samtal med MarieLouise Samuelsson, publicerat i Göteborgsposten 28 september 2001, sa Öijer: "Det vackraste vi har i det här landet är de som inte syns, de som inte deltar i spelet." Jämför med raderna i Svart Som Silver: "det vackraste och mest värdefulla vi har / är dom som aldrig syns / aldrig hörs".
I en annan ny dikt, med titeln "Arvet", lånar Öijer återigen tidigare uttalanden av sig själv, som han gjort i mer prosaiska sammanhang. Diktens slutrader är i stort sett identiska med slutraderna till en presentationstext som Öijer skrev om sin dikt ”En Gång Blommade Trädet” (från Det Förlorade Ordet, 1995) i samband med att hans hustru Maya Eizin Öijer hade en konstutställning med just den rubriken, på Moderna Museet i september-oktober 2007. Då löd orden: "Livet och samhällsutvecklingen kan ta ifrån dej allt, råna dej på allt, men ingen kan ta dina minnen ifrån dej, ingen kan råna dej på din sorg." I Svart Som Silver heter det: "livet tiden och ett iskallt samhälle / kan ta ifrån dej allt / råna dej på allt / men ingen kan stjäla dina upplevelser / ingen kan ta dina minnen ifrån dej / ingen kan råna dej på din sorg".
Så man kan tydligt se hur Öijer skriver sina nya dikter i ett sorts samtalston. Därför är det också helt logiskt att han nu i intervjuer, både i Sveriges Radio och i Dagens Nyheter, säger sig vilja skriva en roman härnäst, men att den då skulle vara helt olik hans första och hittills enda roman Chivas Regal, från 1978. Istället ska en eventuellt kommande roman mer likna det språk Hjalmar Söderberg använder, säger Öijer, och det är ju ett språk som Öijer till stor del använder i Svart Som Silver.
Enda besväret för Öijer, om han nu väljer att skriva en roman härnäst, blir att han måste börja använda punkter och kommatecken igen, något han tvättade bort redan i Det Förlorade Ordet. Blir nästa bok en mer "traditionellt" skriven roman (för att använda ett beiget uttryck) tycker jag att det ger ytterligare bredd och djup åt Öijers författarskap. Något som utmärkte Gunnar Ekelöfs mästerlighet (Ekelöf är den ende svenske poet jag sätter högre än – eller lika högt som – Öijer) var hans förmåga att kunna dikta om precis vad som helst. Till exempel skriver Ekelöf i en dikt om en lammkotlett som inte vill bli uppäten, men han gör det med samma briljans som alltid, hur fånigt ämnet än må låta för den som inte har läst dikten. Jag tänkte nu skriva att om man skulle önska sig något mer från Öijer skulle det vara en sån slags dikt, men så inser jag att han faktiskt har skrivit en "sån" dikt i Svart Som Silver – dikten om trädet som inte vill bli möbler, väggar och golvplankor.
Någonting som skiljer Svart Som Silver från Trilogin är att väldigt många av de nya dikterna handlar om diktandet, om poesin och poeten själv. Det är rent av det övergripande temat. Ekelöf skrev en gång en essä med titeln "Självsyn" och det skulle kunna vara en underrubrik till Svart Som Silver. Är det här kanske Öijers mest självbiografiska bok? Den är utan tvekan väldigt personlig, och det är förstås genom att vara så personlig som Öijer når ut till andra.
Öijers dikter handlar inte om att få någon att känna sig mindre ensam och övergiven, "men mer betydelsefullt / mer värdefullt ensam och övergiven". Öijer lyckas förmedla en känsla av värdighet till läsaren, som hon kan bära med sig. Läsaren uppfylls av en känsla av någonting större, som hon kan erfara i sin ensamhet: någonting större än jaget, större än livet.
/Per Erik W.
torsdag 25 september 2008
Svart Som Silver säljer riktigt bra
Idag är det en vecka sen Svart Som Silver släpptes och på Sveriges största internetbokhandel adlibris ligger boken tvåa på försäljningstopplistan. Det är fantastiskt, att se Öijer ta det kommersiella boksverige med storm på det sättet, och lägga de breda namnen under sig. Det är fantastiskt dels därför att han har varit borta från scenen i så många år, dels för att Svart Som Silver är en diktsamling (alla säger att poesi inte säljer), en seriös bok med ett budskap, ingen deckare, ingen underhållning.
Bra recension i Gomorron Sverige av Svart Som Silver, av Yukiko Duke. 4 minuter in i det här videoklippet.
För övrigt kan tilläggas att Bokus.se, den andra stora svenska internetbokhandeln, uppdaterar sin topplista endast månadsvis (adlibris rankar varje vecka de mest sålda titlarna).
Jag läste också nånstans att Svart Som Silver är slut hos leverantören, vilket ju tyder på ett stort behov hos svenskarna av en annan slags litteratur än den gängse.
Bra recension i Gomorron Sverige av Svart Som Silver, av Yukiko Duke. 4 minuter in i det här videoklippet.
För övrigt kan tilläggas att Bokus.se, den andra stora svenska internetbokhandeln, uppdaterar sin topplista endast månadsvis (adlibris rankar varje vecka de mest sålda titlarna).
Jag läste också nånstans att Svart Som Silver är slut hos leverantören, vilket ju tyder på ett stort behov hos svenskarna av en annan slags litteratur än den gängse.
tisdag 23 september 2008
Turnétrailer + 50 dikter för turnén
Jag har satt ihop en 2 min lång turnétrailer. Klicka här för att se den.
Samtidigt funderade jag på vilka dikter Öijer kommer att framföra under den här turnén. Han har sagt i intervjuer att det blir texter från hela hans produktion, och att det kommer att handla om ca 50 dikter. Om jag gissningsvis skulle plocka ut ca 50 dikter, från de nio diktsamlingarna, skulle listan se ut så här:
(Observera alltså att detta absolut inte är nån officiell lista, utan endast min personliga gissningslek.)
Från Sång För Anarkismen (1973):
"de som i Sverige insett..."
Från Fotografier Av Undergångens Leende (1974):
"jeanne d'arc, allting blöder"
Från c/o NIGHT (1976):
"Sad Eyes"
Från Spelarens Sten (1979):
"Låt Det Här Hårda Livet Bli Vårt"
"Blå Bouquet"
Från Giljotin (1980):
"Lät Dom Ligga"
"Två Tomma Händer"
"Terror, du tar min hand..."
Från Medan Giftet Verkar (1990):
"jag får inte glömma..."
"jag försöker minnas..."
"Den Meningslösa Hettan"
"så länge dom har fel bild av dej..."
"Även Om Allt Tar Slut"
"Skisser Till Ett Av Dödens Tal"
Från Det Förlorade Ordet (1995):
"om mej finns nedtecknat..."
"Hängd"
"Jag Delar Den Rymd"
"Från En Demons Båge"
"jag frös..."
"Vigd"
"Väg Bort"
"Besökare"
"Steg Bakom Mej"
"En Gång Blommade Trädet"
"du fick aldrig veta..."
"Den Döda"
Från Dimman Av Allt (2001):
"vi lämnade varje fest..."
"Kylan"
"dricksglasen..."
"Ishjärtat"
"Första snön"
"vi föddes med en oerhörd saknad..."
"sjön sov..."
Från Svart Som Silver (2008):
"Tätt Intill"
"Sky Av Lögn"
"Osårbar"
"Avslöjade"
"Hålla Honom Kvar"
"Utomlands"
"Blodet I Snön"
"Sången"
"Allt Sånt Var Borta"
"Så Få"
"stormen..."
"Svalt Och Vackert"
"Här Utanför"
"Annat I Tankarna"
"Nästa År"
"Säker På"
"Till Avsked"
"Arvet"
"Aldrig"
Jag har kanske lagt för stor tonvikt på Svart Som Silver, men jag hoppas och tror att det blir många nya dikter i repertoaren.
Samtidigt måste jag ju säga att det vore en fantastisk, närmast övernaturlig bedrift om Öijer skulle kunna lära sig alla dessa nya dikter utantill på så kort tid, särskilt med tanke på att dikterna skrevs rätt nyligen och rätt snabbt (april 2007-december 2007). Dessutom är flera av de här nya dikterna från senaste boken ganska långa, omfångsrika.
fredag 19 september 2008
Öijer i Babel - videolänkar, samt sammanställning av några Svart Som Silver-recensioner
Daniel Sjölin gjorde en suverän intervju med Öijer i SVT:s Babel. Man kan inte överskatta betydelsen av en bra intervjuare för att ett samtal ska bli lyckat. Öijer har väl aldrig varit så öppen och bekväm i en intervjusituation tidigare, enligt min uppfattning, och det beror naturligtvis mycket på den som intervjuar och väljer samtalets inriktning. Extra kul är att man kan se hela den oklippta versionen (43 minuter lång!) på Babels hemsida. På den här sidan på BrunoK.se har jag samlat alla Babel-videolänkar.
På Svart Som Silver-sidan finns nu en sammanställning av några av de recensioner av boken som publicerats i olika svenska dagstidningar. Jag har inte tagit med alla som skrivits, då många känns slarvigt skrivna; recensenter som inte ägnat boken mer än 10 min och som mest skriver rent allmänt om bilden av Öijer, och såna texter behöver vi inte ge utrymme för. Det tycker jag är tråkigt överlag inom recensionsbranschen, att det så ofta handlar mer om personen än om verket. Jag kanske skriver en egen "recension" nästa vecka, det vet jag inte. Men visst finns det mycket välskrivna recensioner av boken, samtliga som jag länkar till på Svart Som Silver-sidan, under rubriken Recensioner, är mycket välskrivna och läsvärda.
tisdag 16 september 2008
SVT rättar sitt misstag angående Öijer-hemsidan
Nu har SVT publicerat en rättelse angående det felaktiga påståendet som man gjorde i gårdagens sändning av Kulturnyheterna. Finns att läsa här:
http://www.svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=27170&a=1248154&lid=puff_1248175&lpos=lasMer
SVT/Kulturnyheterna ska göra en dementi i kvällens program också, i SVT1 kl. 19:00.
http://www.svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=27170&a=1248154&lid=puff_1248175&lpos=lasMer
SVT/Kulturnyheterna ska göra en dementi i kvällens program också, i SVT1 kl. 19:00.
måndag 15 september 2008
Rejält fel i SVT:s/Kulturnyheternas Öijer-inslag ikväll
Jag blev tipsad om att Öijer uppmärksammas i SVT:s Kulturnyheterna ikväll (repris i SVT1 23:25), men det finns ju ett rejält fel i inslaget. Ungefär 2 min och 50 sek in i programmet säger reportern (samtidigt som min sajt BrunoK.se visas i bild): "'Bruno K. Öijer - Sveriges störste poet' - så beskriver han sig själv på sin egen hemsida".
Detta är ju helt fel, som alla besökare av den här sajten vet. På Kontakt-sidan skriver jag ju tydligt och klart: "BrunoK.se är en inofficiell hemsida tillägnad poeten Bruno K. Öijer. Skapare av sajten är Per Erik Wesslén".
Nu kanske Öijer, när han ser inslaget på TV, tror att jag marknadsför hemsidan som officiell, och så är verkligen inte fallet. Det här var dålig journalistisk från SVT:s sida, inget annat. SVT framställer Öijer i dålig dager, när de felciterar honom, stoppar ord i hans mun. Öijer har aldrig själv beskrivit sig som "Sveriges störste poet".
Här kan man se inslaget på webben:
http://www.svt.se/svt/road/Classic/shared/mediacenter/player.jsp?a=71521&d=3442
Bruno K. Öijer i Sveriges Radios P4 Mötet
Idag i P4 Radio Stockholm, 103,3 sänds ett 17 minuter långt möte med Öijer. Programmet heter Mötet och börjar 17:00, d.vs. alldeles snart. Men missar man livesändningen är det ingen fara, för intervjuare Björn Jansson hälsar att programmet kommer att läggas ut på nätet, och onlineversionen kommer dessutom att innehålla ytterligare ett par minuter, bl.a. "om tankar på en andra roman", m.m.
Jag kommer att lägga ut länk till den nedladdningsbara MP3-filen av programmet, och "lyssna direkt-länk", på BrunoK.se senare.
Jag kommer att lägga ut länk till den nedladdningsbara MP3-filen av programmet, och "lyssna direkt-länk", på BrunoK.se senare.
söndag 14 september 2008
Bruno K. Öijer i SVT2:s Babel på torsdag den 18 september, kl. 21:30
Nu på torsdag på SVT2 intervjuas alltså Öijer i Babel, 21:30. Repriser i SVT2 19/9, SVT2 21/9 och SVT24 22/9.
I presentationstexten på tablån på svt.se skriver man:
"Sveriges mest mytomspunna poet, Bruno K Öijer, gör ett undantag och ger en exklusiv intervju om sin nya diktsamling Svart som silver."
Jag tycker att journalister går som katten kring het gröt när det gäller benämningen av Öijer. Ingen vågar ta bladet ifrån munnen och använda det epitet som jag myntat (på första sidan på BrunoK.se): "Bruno K. Öijer - Sveriges störste poet".
SVT vågar alltså bara säga "mest mytomspunna poet", i Expressen-intervjun från den 12 september 2008 presenterar intervjuaren MarieLouise Samuelsson honom som "Bruno K. Öijer, Sveriges ende storsäljande poet" och i TT Spektras intervju från den 10 september 2008 skriver artikelförfattare Erika Josefsson: "Bruno K Öijer, vid sidan av Tomas Tranströmer landets kanske mest lästa samtidspoet".
Men varför ska man hymla? Det tillhör kanske god journalistisk sed att göra det, men jag tycker min "slogan" är bäst, och det var kul att se att Hässleholms Kommun/Kultur Hässleholm anammar mina ord när de på den här sidan presenterar Öijer inför hans framträdande där på Hässleholms Kulturhus. De skriver:
"onsdag 5 november kl. 19.30
BRUNO K. ÖIJER - SVERIGES STÖRSTE POET
[...]
Missa inte denna sällsynta enmansföreställning!
läs mer på www.brunok.se - längd 2 tim med paus"
För övrigt erbjuder Kultur Hässleholm de billigaste biljettpriserna också:
"entré 270 kr - med NSk Favoritkort 220 - ungd 120"
På övriga ställen kostar de väl 350 kr/styck?
Men så är kanske Hässleholm också den minsta ort Öijer besöker på den här turnén?
I presentationstexten på tablån på svt.se skriver man:
"Sveriges mest mytomspunna poet, Bruno K Öijer, gör ett undantag och ger en exklusiv intervju om sin nya diktsamling Svart som silver."
Jag tycker att journalister går som katten kring het gröt när det gäller benämningen av Öijer. Ingen vågar ta bladet ifrån munnen och använda det epitet som jag myntat (på första sidan på BrunoK.se): "Bruno K. Öijer - Sveriges störste poet".
SVT vågar alltså bara säga "mest mytomspunna poet", i Expressen-intervjun från den 12 september 2008 presenterar intervjuaren MarieLouise Samuelsson honom som "Bruno K. Öijer, Sveriges ende storsäljande poet" och i TT Spektras intervju från den 10 september 2008 skriver artikelförfattare Erika Josefsson: "Bruno K Öijer, vid sidan av Tomas Tranströmer landets kanske mest lästa samtidspoet".
Men varför ska man hymla? Det tillhör kanske god journalistisk sed att göra det, men jag tycker min "slogan" är bäst, och det var kul att se att Hässleholms Kommun/Kultur Hässleholm anammar mina ord när de på den här sidan presenterar Öijer inför hans framträdande där på Hässleholms Kulturhus. De skriver:
"onsdag 5 november kl. 19.30
BRUNO K. ÖIJER - SVERIGES STÖRSTE POET
[...]
Missa inte denna sällsynta enmansföreställning!
läs mer på www.brunok.se - längd 2 tim med paus"
För övrigt erbjuder Kultur Hässleholm de billigaste biljettpriserna också:
"entré 270 kr - med NSk Favoritkort 220 - ungd 120"
På övriga ställen kostar de väl 350 kr/styck?
Men så är kanske Hässleholm också den minsta ort Öijer besöker på den här turnén?
fredag 12 september 2008
Intervju med Bruno K. Öijer i Expressen idag, 12 september 2008: "Lekens allvar"
Öijer intervjuas av MarieLouise Samuelsson i Expressen idag, 12 september 2008. "Lekens allvar" lyder rubriken. Länk här.
MarieLouise Samuelsson har intervjuat Öijer väldigt många gånger de senaste 20 åren, så man kan väl dra slutsatsen att de känner varandra, och kanske är det därför den här intervjun är ovanligt bra och intressant. Sen uppfattar jag det som att min sajt BrunoK.se också nämns, indirekt, vilket gör intervjun extra bra.
Hunden på bilden (som hör till intervjun) måste väl vara Öijers japanska spets Snötass, som nämns i TT Spektras intervju som publicerades i Gefle Dagblad och Norrbottens-Kuriren för ett par dagar sen.
torsdag 11 september 2008
1990-intervju, den sällsynta Fjärde Monologen, m.m.
Några nya uppdateringar:
* Ännu en intervju från 1990 (tack till Michael Godhe som skickat den!), med titeln "Mot den mentala försurningen". Klicka här för att läsa den.
* På Från En Demons Båge-sidan på BrunoK.se kan man nu läsa hela den fjärde monologen (den som inte finns med i sin helhet i filmen). Klicka här för att läsa den. (På samma sida finns alla monologer nu i både ljudformat och textformat.) Det är alltså bara slutet, de sista raderna, av den fjärde monologen som Öijer läser i filmen. Den långa textversion som presenteras här publicerades tidigare i DN, 23 mars 1997.
* Två recensioner av Det Förlorade Ordet. Klicka här.
* En artikel från Magnus Gustafssons Reflektor Magazines Öijer-temanummer: Marcus Birro och även jag själv säger några ord om Öijer. Länk här.
Från En Demons Båge på Kunskapskanalen tors 11/9 kl. 20:00
Kunskapskanalen visar Öijers TV-film Från En Demons Båge ikväll (tors 11/9) kl. 20:00. Tack till Berit Gabrielsson för tipset.
onsdag 10 september 2008
Ny intervju med Bruno K. Öijer, september 2008
En ny intervju med Öijer har publicerats i ett par tidningar. "Nattarbete som blir vit magi" lyder rubriken. Handlar om den nya boken Svart Som Silver. Så vitt jag vet är det här den första intervjun med Öijer sen han medverkade i Kobra i SVT, april 2002. Finns att läsa här:
http://gd.se/kultur/1.122702
eller här:
http://www.kuriren.nu/noje/artikel.aspx?articleid=4150219
En bra intervju, och det roligaste tycker jag är att det avslöjas att Öijer har en hund, och att han gillar att sy.
http://gd.se/kultur/1.122702
eller här:
http://www.kuriren.nu/noje/artikel.aspx?articleid=4150219
En bra intervju, och det roligaste tycker jag är att det avslöjas att Öijer har en hund, och att han gillar att sy.
tisdag 9 september 2008
Nyheter om Öijer i SVT:s Babel & Öijers hatförhållande till Kevin Costner
Jag mailade SVT:s litteraturprogram Babel igår och frågade om inte Bruno K. Öijer ska uppmärksammas i något program i höst, och nu har jag fått svar (från Daniel Sjölin). Öijer kommer att intervjuas, men inte inför publik (Öijer säger ju konsekvent nej till TV-studior sen många år tillbaka), utan det blir istället en mindre variant. Eventuellt kommer hela intervjun att läggas ut på svt.se.
Michael Godhe har skickat fler Öijer-artiklar till mig; jag har nu lagt ut en stor, bra intervju med Öijer i Månadsjournalen från 1995: "Poet i en rutten värld" (som bl.a. handlar om Öijers hat för Kevin Costner) och så har jag använt några av bilderna som jag fick till hemsidans första sida.
måndag 8 september 2008
PR för Svart Som Silver?
Två personer som fått förhandsexemplar av Bruno K. Öijers kommande bok Svart Som Silver har hört av sig till mig (jag har inte fått något förhandsexemplar), och snart börjar väl recensionerna komma i olika medier.
Men med sju vardagar kvar till utgivningen av Svart Som Silver har i alla fall inte jag sett att Öijers förlag Wahlström & Widstrand gjort någon promotion för boken. Så gott som ingenting står på deras hemsida. Kanske är något på gång, eller så gör man andra prioriteringar.
Jag tänker bara på det faktum att Öijer enligt planerna ska uppträda 17 gånger runt om i södra Sverige och i mellansverige under hösten. För att t.ex. Hässleholms Kulturhus ska fyllas den 6 november behövs kanske åtminstone lite promotion och publicitet? Jag skickade nu ett mail till SVT:s enda (?) bokprogram Babel och frågade om de tänker uppmärksamma Öijers återkomst.
Om någon vet något mer om nyheter kring Öijer och boken får ni gärna skriva det här i en kommentar.
Men med sju vardagar kvar till utgivningen av Svart Som Silver har i alla fall inte jag sett att Öijers förlag Wahlström & Widstrand gjort någon promotion för boken. Så gott som ingenting står på deras hemsida. Kanske är något på gång, eller så gör man andra prioriteringar.
Jag tänker bara på det faktum att Öijer enligt planerna ska uppträda 17 gånger runt om i södra Sverige och i mellansverige under hösten. För att t.ex. Hässleholms Kulturhus ska fyllas den 6 november behövs kanske åtminstone lite promotion och publicitet? Jag skickade nu ett mail till SVT:s enda (?) bokprogram Babel och frågade om de tänker uppmärksamma Öijers återkomst.
Om någon vet något mer om nyheter kring Öijer och boken får ni gärna skriva det här i en kommentar.
lördag 30 augusti 2008
Sista augusti: ny Öijer-musikvideo & intervju från 1981, med mera
Nya uppdateringar 31/8:
* Jag har gjort en musikvideo baserad på dikten "Du Känner Det Korta Draget Av Havsluft".
Dikten är från Medan Giftet Verkar (1990), uppläsningen från 1992.
* Dessutom en intervju med Öijer i Kvällsposten, från juni 1981, med titeln: "Lika bra prygla dem ordentligt".
* Och så kommentarer från Öijer om dikten "Skisser Till Ett Av Dödens Tal".
* Slutligen två nya recensioner av Medan Giftet Verkar.
onsdag 27 augusti 2008
Sex nya Bruno K. Öijer-MP3-filer
Sex stycken nya Bruno K. Öijer-MP3-filer finns på MP3-sidan, som nu är kronologiskt utformad. De nya filerna står alltså inte efter varandra, då de är från olika år.
Det här är de nya filerna:
* Även Om Allt Tar Slut (Hultsfred live 1992).
* Terror, du tar min hand... (Hultsfred live 1992).
(Sen tidigare fanns "Den Meningslösa Hettan" och "Två Tomma Händer" utlagda, från samma Hultsfredframträdande.)
* Du Fick Aldrig Veta (live i Sveriges Radios Lyrikmagasinet 1999 - sen tidigare fanns på BrunoK.se en uppläsning av denna dikt i TV från år 2002, men detta är alltså en radioversion, som är tre år äldre).
* I Dreamed (musiksättning som jag gjort av ett diktframförande från år 2000, som finns utan musik på TV & film-sidan på BrunoK.se, och även som musikvideo på Musikvideor-sidan).
* 1:st Poem For Mathilde (musikversion som jag gjort av denna diktrecitation, som finns i sitt originalformat på MP3-sidan, under år 1975).
* Han Ville Ha Dej Så Intensivt (samma som föregående titel).
Det här är de nya filerna:
* Även Om Allt Tar Slut (Hultsfred live 1992).
* Terror, du tar min hand... (Hultsfred live 1992).
(Sen tidigare fanns "Den Meningslösa Hettan" och "Två Tomma Händer" utlagda, från samma Hultsfredframträdande.)
* Du Fick Aldrig Veta (live i Sveriges Radios Lyrikmagasinet 1999 - sen tidigare fanns på BrunoK.se en uppläsning av denna dikt i TV från år 2002, men detta är alltså en radioversion, som är tre år äldre).
* I Dreamed (musiksättning som jag gjort av ett diktframförande från år 2000, som finns utan musik på TV & film-sidan på BrunoK.se, och även som musikvideo på Musikvideor-sidan).
* 1:st Poem For Mathilde (musikversion som jag gjort av denna diktrecitation, som finns i sitt originalformat på MP3-sidan, under år 1975).
* Han Ville Ha Dej Så Intensivt (samma som föregående titel).
lördag 23 augusti 2008
"Att ha någon jävla fot på nacken hela tiden"
När jag 2002/2003 skrev min D-uppsats i litteraturvetenskap om kopplingen mellan Gunnar Ekelöfs sista bok och Öijers då senaste (d.v.s. Dimman Av Allt) läste jag tyvärr inte särskilt många andra Öijer-uppsatser, det var nämligen svårt att ta reda på vad som hade skrivits om Öijer innan Per Bäckström gjorde sin grundliga utredning/avhandling i slutet av 2003. Jag läste dock Lena Malmbergs doktorsavhandling Från Orfeus till Eurydike [2000], som var den första avhandling som berörde Öijers diktning.
Det är först nu i år, när jag började arbetet med BrunoK.se, som jag börjat leta efter de C- och D-uppsatser som skrivits om Öijers författarskap, och som Bäckström listar i sin käll- och litteraturförteckning. En av de uppsatserna som jag hittat är Stefan Wistrands Att jobba åtta timmar och sedan komma hem och skriva, det går bara inte från 1977. Uppsatsen är i mångt och mycket en längre intervju med Bruno K. Öijer, som är mycket öppenhjärtig, och berättar intressanta saker om sitt författarskap och sin livsinställning överhuvudtaget.
För ett par veckor sen kom jag i kontakt med Stefan Wistrand via e-post och han skickade mig sin uppsats, och nu finns delar av den utlagd på BrunoK.se, med intervjusvar från Öijer, bl.a. talar han om ett genomgående tema i sina texter: "Känslan av att vara kränkt, att ha någon jävla fot på nacken hela tiden". På sidan Artiklar finns den.
Den uppsats jag skrev 2002/2003 är för övrigt inte tillräckligt bra för att läggas ut i sin helhet, jag var bara 22 år då när jag skrev den, men en del av den finns utlagd på sidan med artiklar, under rubriken "Glad & lycklig Öijer", men den artikeln är inte ny, utan har legat ute online rätt länge.
Ibland får jag mail av personer som vill dela med sig av Öijer-material, och det är naturligtvis väldigt kul. Magnus Gustafsson skickade mig nyligen en inspelning av Öijers framträdande på Hultsfredsfestivalen 1992. Jag har lagt ut ett par dikter/låtar från den på BrunoK.se, och mer kommer.
Till Simon som frågade om Ishjärtat, kortfilmen, som visades på SVT förra veckan: Jag kan lägga ut den på BrunoK.se senare, kommande vecka kanske.
Förresten, tack till alla som hör av sig via e-post och skriver uppskattande om BrunoK.se. Jag svarar naturligtvis alla enskilt när jag får mail, men jag tänkte bara säga det här också, igen, att det är trevligt med responsen. Det vore roligt om Öijer själv också nån gång fick se hemsidan, men det är nog högst osannolikt att han har dator/Internet. Om man ska tro mytbilden av honom.
Det är först nu i år, när jag började arbetet med BrunoK.se, som jag börjat leta efter de C- och D-uppsatser som skrivits om Öijers författarskap, och som Bäckström listar i sin käll- och litteraturförteckning. En av de uppsatserna som jag hittat är Stefan Wistrands Att jobba åtta timmar och sedan komma hem och skriva, det går bara inte från 1977. Uppsatsen är i mångt och mycket en längre intervju med Bruno K. Öijer, som är mycket öppenhjärtig, och berättar intressanta saker om sitt författarskap och sin livsinställning överhuvudtaget.
För ett par veckor sen kom jag i kontakt med Stefan Wistrand via e-post och han skickade mig sin uppsats, och nu finns delar av den utlagd på BrunoK.se, med intervjusvar från Öijer, bl.a. talar han om ett genomgående tema i sina texter: "Känslan av att vara kränkt, att ha någon jävla fot på nacken hela tiden". På sidan Artiklar finns den.
Den uppsats jag skrev 2002/2003 är för övrigt inte tillräckligt bra för att läggas ut i sin helhet, jag var bara 22 år då när jag skrev den, men en del av den finns utlagd på sidan med artiklar, under rubriken "Glad & lycklig Öijer", men den artikeln är inte ny, utan har legat ute online rätt länge.
Ibland får jag mail av personer som vill dela med sig av Öijer-material, och det är naturligtvis väldigt kul. Magnus Gustafsson skickade mig nyligen en inspelning av Öijers framträdande på Hultsfredsfestivalen 1992. Jag har lagt ut ett par dikter/låtar från den på BrunoK.se, och mer kommer.
Till Simon som frågade om Ishjärtat, kortfilmen, som visades på SVT förra veckan: Jag kan lägga ut den på BrunoK.se senare, kommande vecka kanske.
Förresten, tack till alla som hör av sig via e-post och skriver uppskattande om BrunoK.se. Jag svarar naturligtvis alla enskilt när jag får mail, men jag tänkte bara säga det här också, igen, att det är trevligt med responsen. Det vore roligt om Öijer själv också nån gång fick se hemsidan, men det är nog högst osannolikt att han har dator/Internet. Om man ska tro mytbilden av honom.
tisdag 19 augusti 2008
Bruno K. Öijer live på Stockholms stadion, 6 juni 2003, som "förband" åt Kent
Henrik Broquist, som tidigare skickade mig dokumentären Hey Ängel, från 1986, har nu skickat mig en ljudinspelning av Bruno K. Öijers framträdande på Stockholms stadion, 6 juni 2003. Öijer var då "förband" åt rockgruppen Kent. Jag har satt ihop ljudfilerna till en film. Klicka här för att se den.
Jag hittade för övrigt följande uttalande från Kent på en chatsida på Internet:
Vi älskar Bruno. Efter hans framträdande frågade Martin hur det hade gått och då väste Bruno K fram: Det var relevant!
Jag hittade för övrigt följande uttalande från Kent på en chatsida på Internet:
Vi älskar Bruno. Efter hans framträdande frågade Martin hur det hade gått och då väste Bruno K fram: Det var relevant!
lördag 16 augusti 2008
Bruno K. Öijer på TV ikväll 16/8 kl. 20:55
Ikväll på SVT2 kl. 20:55 visas kortfilmen Ishjärtat. Bruno K. Öijer läser sin dikt "Ishjärtat" inför publik. Tack till Berit Gabrielsson för tipset. Eventuellt kanske jag kan lägga ut detta inslag på BrunoK.se/YouTube imorgon, för de som missar programmet.
torsdag 14 augusti 2008
Öijer live 1999 / essä om Giljotin
Mer nytt Bruno K. Öijer-material utlagt på BrunoK.se. Förutom bilden ovan (finns på Sång För Anarkismen-sidan) det här:
* En recension av ett av Öijers framträdanden på Orionteatern 1999. Recensionen innehåller bl.a. Öijer-citat; uttalanden Öijer gjorde under framträdandet, mellan dikterna.
* En essä om Giljotin, skriven 1988 av Clemens Altgård: "Mysteriet med den klibbande djävulsmasken".
(Tack till Michael Godhe för det här materialet.)
söndag 10 augusti 2008
Mycket nytt Bruno K. Öijer-material utlagt 10 augusti 2008:
En mängd nytt material har lagts ut på BrunoK.se idag:
* Hela avsnittet av Klas Katt i Hell City - med Bruno K. Öijer som huvudperson.
* På Sång För Anarkismen-sidan finns nu en presentationstext av Bruno K. Öijer årgång 1973, skriven av Öijer själv, en teckning av Öijer från samma år, samt en dikt.
* På Giljotin-sidan finns två nya bilder från den tiden, bl.a. en bild tagen i New York.
* På Medan Giftet Verkar-sidan finns två nya intervjuer från 1990: "Poeten som magiker" och "Ute i rymden och bortom döden med Bruno K. Öijer". Mycket utelämnande samtal, där Öijer intervjuas på en restaurang och bland annat förklarar varför han ställer ifrån sig sin vinflaska fyra meter bort, på ett grannbord: "Det är bara för att jag viftar så med händerna när jag pratar". Han förklarar också att "det där med att det skulle vara farligt att röka är bara en bluff", ett uttalande som kanske har sin förklaring i det faktum att Öijer "under så långa perioder lever utan tidningar, radio och TV", som det också står i artikeln.
* På Medan Giftet Verkar-sidan finns också två dikter ur boken att läsa i sin helhet.
fredag 8 augusti 2008
Bruno K. Öijer-dröm + Bruno K. Öijer i serier (hela KLAS KATT-serien!)
Först drömmen:
I natt drömde jag att Bruno K. Öijers kommande bok Svart Som Silver fått ändrat utgivningsdatum, p.g.a. att förlaget fått nys om att boken börjat spridas illegalt på piratsajter på nätet. Därför ändrade man utgivningsdatum från den 18 september till den 21 juli. I drömmen var det den 20 juli.
Hur som helst tror jag inte att det finns någon sanning i den där drömmen, vad gäller spridandet av piratkopior av boken online, i e-bok-formatet. Personligen skulle jag inte vilja läsa Svart Som Silver på det sättet.
Boken, i dess traditionella format, kommer förmodligen inte att dö på samma sätt som CD-skivan i praktiken har gjort. Nya album av favoritartister lyssnar jag helst på i MP3-format, med min MP3-spelare, även om jag köper CD-skivan, för att konvertera den till MP3-formatet (men också för omslag/credits). Med böcker är det en annan sak. Jag vill läsa papperskopian, och hålla i den. Jag tror de flesta känner likadant.
Serie-kopplingen: [uppdaterad 10 augusti]
Åsa Warnqvist, som kom ut med en doktorsavhandling förra året, som delvis behandlar Bruno K. Öijer, berättade för mig i ett mail att hon skrivit en kortare text om Öijers koppling till serievärlden. Hon skriver om det faktum att "Öijer är tillräckligt känd för att det ska vara intressant att plocka komiska poäng på hans namn i en tecknad serie." Och att detta har hänt åtminstone tre gånger. Dels i Kalle Anka, nr 25 1996:
I serien "Poetisk rättvisa" figurerar en poet vid namn Uno Löje, "Ankeborgs mest berömde poet". Jag har själv inte läst avsnittet; omslaget ovan är från Tradera, där någon säljer tidningen i fråga för en femkrona.
Öijer ska även ha förekommit i den norska humorserien "Pondus" av Frode Øverli, som bl.a. har publicerats i Dagens Nyheter.
Första gången Öijer dykte upp i en serie var 1979. Det var i detta verk, där det anspelas på Öijers stipendieutkastning 1975:
Innan han skrev Klas Katt i Hell City hade Gunnar Lundkvist haft med serier i Öijers tidskrift Guru Papers. Nu finns hela den här Klas Katt-serien, baserad på Bruno K. Öijer, att läsa på BrunoK.se, under Övriga verk.
I natt drömde jag att Bruno K. Öijers kommande bok Svart Som Silver fått ändrat utgivningsdatum, p.g.a. att förlaget fått nys om att boken börjat spridas illegalt på piratsajter på nätet. Därför ändrade man utgivningsdatum från den 18 september till den 21 juli. I drömmen var det den 20 juli.
Hur som helst tror jag inte att det finns någon sanning i den där drömmen, vad gäller spridandet av piratkopior av boken online, i e-bok-formatet. Personligen skulle jag inte vilja läsa Svart Som Silver på det sättet.
Boken, i dess traditionella format, kommer förmodligen inte att dö på samma sätt som CD-skivan i praktiken har gjort. Nya album av favoritartister lyssnar jag helst på i MP3-format, med min MP3-spelare, även om jag köper CD-skivan, för att konvertera den till MP3-formatet (men också för omslag/credits). Med böcker är det en annan sak. Jag vill läsa papperskopian, och hålla i den. Jag tror de flesta känner likadant.
Serie-kopplingen: [uppdaterad 10 augusti]
Åsa Warnqvist, som kom ut med en doktorsavhandling förra året, som delvis behandlar Bruno K. Öijer, berättade för mig i ett mail att hon skrivit en kortare text om Öijers koppling till serievärlden. Hon skriver om det faktum att "Öijer är tillräckligt känd för att det ska vara intressant att plocka komiska poäng på hans namn i en tecknad serie." Och att detta har hänt åtminstone tre gånger. Dels i Kalle Anka, nr 25 1996:
I serien "Poetisk rättvisa" figurerar en poet vid namn Uno Löje, "Ankeborgs mest berömde poet". Jag har själv inte läst avsnittet; omslaget ovan är från Tradera, där någon säljer tidningen i fråga för en femkrona.
Öijer ska även ha förekommit i den norska humorserien "Pondus" av Frode Øverli, som bl.a. har publicerats i Dagens Nyheter.
Första gången Öijer dykte upp i en serie var 1979. Det var i detta verk, där det anspelas på Öijers stipendieutkastning 1975:
Innan han skrev Klas Katt i Hell City hade Gunnar Lundkvist haft med serier i Öijers tidskrift Guru Papers. Nu finns hela den här Klas Katt-serien, baserad på Bruno K. Öijer, att läsa på BrunoK.se, under Övriga verk.
måndag 4 augusti 2008
"Minnesskogen" av Bruno K. Öijer
En kortfilm som jag gjort, baserad på Bruno K. Öijers text "Minnesskogen". Klicka här.
Filmen är verkligen kort; 1 min 24 sek. Tyvärr har YouTube rubbat ljudvolymens stegring i början av filmen, först låg volym, långsamt stigande, sen snabb höjning av volymen. Så är inte originalfilen, det är YouTubes fel. Framförandet av Öijers dikt/text har i det läget inte inletts, så det gör väl inte så mycket.
Mer fakta om den här texten finns på www.BrunoK.se/ovrigaverk.htm.
tisdag 29 juli 2008
Bruno K. Öijer ligger och sover (bland annat) i dokumentärfilm från 1986
Ytterligare en vänlig själ har hört av sig och delat med sig av exklusivt Bruno K. Öijer-material. Det är lika fantastiskt bra som det inslag Per Wiker skickade till mig (se förgående blogginlägg). Henrik Broquist har gett mig en dokumentär från 1986, SVT-producerad, som handlar om Bruno K. Öijer och inspelningen av skivan Skugga Kommer.
Det finns två sätt att se filmen på. Antingen kan man ladda ner hela den oklippta originalversionen, 26 min och 43 sek, 228 MB, från BrunoK.se, eller så kan man se en 20 min-version, uppdelad i fyra delar (på vardera ca 5 min) direkt på YouTube. Läs mer här.
torsdag 24 juli 2008
Bruno K. Öijer i Aktuellt, m.m.
Sidan om Det Förlorade Ordet har uppdaterats med dels ett fantastiskt inslag från Aktuellt, oktober 1995. Just nu ligger det som senaste uppdateringen på första sidan, i fortsättningen går det att hitta på t.ex. Det Förlorade Ordet-sidan, eller TV & Film-sidan, under år 1995. Direktlänk till videoklippet (ca 5 min.) här. Stort tack till Per Wiker, som skickade den här inspelningen till mig. (Av alla Bruno K. Öijer-inspelningar som jag lagt ut på BrunoK.se/YouTube är det här den enda som jag inte spelat in själv. Om det är någon annan som har något material som jag inte har får ni gärna höra av er, om ni vill att det ska finnas med på BrunoK.se.)
På sidan om Det Förlorade Ordet finns nu också en recension av boken, publicerad samma dag som boken gavs ut (5/10 1995).
Kommande uppdateringar omfattar två nya intervjuer från 1990 och 1991, som handlar om Medan Giftet Verkar, och Bruno K. Öijers Monologer (i YouTube-format) från 1997.
Min ambition är att jag ska ha lagt ut det mesta av det material jag har innan Bruno K. Öijer själv tar över scenen i höst. När hans nya bok kommer ut den 18 september, och när Svart Som Silver-turnéen startar i oktober, blir det naturligtvis det som kommer att stå i centrum. Då fyller hemsidans arkivmaterial en mindre funktion och jag tar ett steg tillbaka. Då får hemsidan leva sitt eget liv och fungera mer som rapportör av det som sker.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)