lördag 13 december 2008

Nästa vecka är sista veckan på Svart Som Silver-turnén 2008Kommande vecka - måndag den 15 december till söndag den 21 december - gör Bruno K. Öijer sina sista framträdanden för det här året.

På onsdag den 17 december är det boksignering på Akademibokhandeln på Mäster Samuelsgatan 28 i Stockholm City, klockan 17:00.

På fredag den 19 december, lördag den 20 december och söndag den 21 december är det föreställningar på Södra Teatern i Stockholm, starttid 20:00 varje kväll. Biljetterna är slutsålda till de två första föreställningarna, men enligt Södra Teaterns hemsida finns det fortfarande biljetter till årets allra sista framträdande, söndag den 21 december (som jag ska gå på). Det blir också den 21:a föreställningen på den här turnén, som inleddes den 20 oktober i Karlstad.

Intressant att en bok som till största del består av ganska lågmälda, lugna, stillsamma texter gör sig så bra live, från scenen - kanske bättre än någon annan bok. Jag syftar alltså på Svart Som Silver, naturligtvis. Samtidigt är det faktiskt så att Öijer har intensifierat framförandena av de nya Svart Som Silver-texterna allteftersom turnén fortlöpt. En dikt som t.ex. "Arvet" framfördes i tystare, mjukare versioner inledningsvis, men har under de senaste föreställningarna, t.ex. på Södra Teatern, när jag var där den 23 november, fått ett allt kraftfullare uttryck, med starkare betoningar och mycket högre volym.

Öijer framförde då, på Södra Teatern, de sista raderna i denna dikt som om varje ord var skrivet med versaler: "INGEN KAN STJÄLA DINA UPPLEVELSER / INGEN KAN TA DINA MINNEN IFRÅN DEJ / INGEN KAN RÅNA DEJ PÅ DIN SORG [!!]". På det här sättet får han också med sig publiken ännu mer, och publiken känner sig - av deras reaktioner att döma - ännu mer delaktiga i dikten och framförandet.

Samma sak med dikten "Bågskyttar" (även den från Svart Som Silver), som under de tidigaste föreställningarna snarast lästes upp, så att säga, medan den i Stockholm fick ett mer dramatiskt slut, då Öijer ropade ut de sista orden: "[...] en här av bågskyttar hade omringat staden / försökt skjuta ÄVENTYR LJUS och MENING in i våra liv [!]".

Klicka här för biljettköp.

1 kommentar:

Anonym sa...

gåshud! jag ska gå nu på lördag 20e. årets julklapp sägs ju vara en upplevelse, kan nog inte få en bättre än denna