lördag 23 augusti 2008

"Att ha någon jävla fot på nacken hela tiden"

När jag 2002/2003 skrev min D-uppsats i litteraturvetenskap om kopplingen mellan Gunnar Ekelöfs sista bok och Öijers då senaste (d.v.s. Dimman Av Allt) läste jag tyvärr inte särskilt många andra Öijer-uppsatser, det var nämligen svårt att ta reda på vad som hade skrivits om Öijer innan Per Bäckström gjorde sin grundliga utredning/avhandling i slutet av 2003. Jag läste dock Lena Malmbergs doktorsavhandling Från Orfeus till Eurydike [2000], som var den första avhandling som berörde Öijers diktning.

Det är först nu i år, när jag började arbetet med BrunoK.se, som jag börjat leta efter de C- och D-uppsatser som skrivits om Öijers författarskap, och som Bäckström listar i sin käll- och litteraturförteckning. En av de uppsatserna som jag hittat är Stefan Wistrands Att jobba åtta timmar och sedan komma hem och skriva, det går bara inte från 1977. Uppsatsen är i mångt och mycket en längre intervju med Bruno K. Öijer, som är mycket öppenhjärtig, och berättar intressanta saker om sitt författarskap och sin livsinställning överhuvudtaget.

För ett par veckor sen kom jag i kontakt med Stefan Wistrand via e-post och han skickade mig sin uppsats, och nu finns delar av den utlagd på BrunoK.se, med intervjusvar från Öijer, bl.a. talar han om ett genomgående tema i sina texter: "Känslan av att vara kränkt, att ha någon jävla fot på nacken hela tiden". På sidan Artiklar finns den.

Den uppsats jag skrev 2002/2003 är för övrigt inte tillräckligt bra för att läggas ut i sin helhet, jag var bara 22 år då när jag skrev den, men en del av den finns utlagd på sidan med artiklar, under rubriken "Glad & lycklig Öijer", men den artikeln är inte ny, utan har legat ute online rätt länge.

Ibland får jag mail av personer som vill dela med sig av Öijer-material, och det är naturligtvis väldigt kul. Magnus Gustafsson skickade mig nyligen en inspelning av Öijers framträdande på Hultsfredsfestivalen 1992. Jag har lagt ut ett par dikter/låtar från den på BrunoK.se, och mer kommer.

Till Simon som frågade om Ishjärtat, kortfilmen, som visades på SVT förra veckan: Jag kan lägga ut den på BrunoK.se senare, kommande vecka kanske.

Förresten, tack till alla som hör av sig via e-post och skriver uppskattande om BrunoK.se. Jag svarar naturligtvis alla enskilt när jag får mail, men jag tänkte bara säga det här också, igen, att det är trevligt med responsen. Det vore roligt om Öijer själv också nån gång fick se hemsidan, men det är nog högst osannolikt att han har dator/Internet. Om man ska tro mytbilden av honom.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Tjena,
skönt att se att du håller ångan uppe. Himla mycket intressant material du lagt upp den senaste tiden. Roligt. Själv har jag tagit det lite lugnare i sommar, men nu finns en det faktiskt ett purfärskt "reportage" på sajten :-)

Anonym sa...

Filmen Från en demons båge i sin helhet skulle vara guld värd om man kunde få tag på...

Per Erik sa...

Filmen Från En Demons Båge består i huvudsak av tre monologer och sen en del diktframföranden. Monologerna har jag lagt ut på BrunoK.se, på Från En Demons Båge-sidan. När det gäller diktuppläsningarna har jag lagt ut en video av "Jag Frös". "Steg Bakom Mej" finns som musikvideo. "Hängd" finns i filmen "Bruno K. Öijer som Oden". "Den Döda" ska jag lägga ut när det finns tid/möjlighet. Det tar ofta flera timmar att ladda upp stora filer (av hög kvalité, som är runt 300 MB) på YouTube. "En Gång Blommade Trädet" ska jag också lägga ut. Övrigt bildmaterial från filmen finns t.ex. till diktuppläsningen av "Lät Dom Ligga" på Giljotin-sidan, eller i andra dokumentärfilmer som jag satt ihop. Men jag ska alltså lägga ut "Den Döda" och "En Gång Blommade Trädet" i oredigerat format om ett tag, när jag har möjlighet.

Jag kan inte lägga ut Från En Demons Båge i sin helhet på YouTube, då den är närmare 30 min. Jag kan inte lägga ut en så stor filmfil på min server heller. Den är väl på nästan 2 GB, tror jag. Sen tänker jag att det är mindre "brottsligt" att lägga ut delar av den, än att lägga ut den i sin helhet.

Stefan, det var väldigt framåt av dig att göra det där reportaget.