måndag 3 november 2008

Bild från Västerås, funderingar kring några dikterDet här är en bild från Vestmanlands Läns Tidnings recension "Rockpoeten som är bra för själen" publicerad på vlt.se idag, den 3 november. Jag har lagt till en länk på turnésidan på BrunoK.se Det är alltså den föreställning som jag såg i fredags, och som jag skrev om tidigare (se länk nedan). Det jag glömde nämna då är att jag saknade "sjön sov...", sista dikten i Dimman Av Allt. Den dikten har vad jag vet inte framförts hittills, trots att Dimman Av Allt är en bok som står i centrum på den här turnén. 10 stycken dikter från Dimman framfördes i Västerås. "sjön sov..." tycker jag är en av de bästa, största dikterna i den boken. Den är inte heller särskilt lång eller svår att lära sig utantill. Kanske ser Öijer den som för mycket av en avslutningsdikt - att den inte funkar någon annanstans i ett framförande - och dikten kan i det avseendet inte konkurrera med "Aldrig", som känns som en självklar sista dikt på Svart Som Silver-turnéns föreställningar.

En annan dikt jag saknar är "Tätt Intill", från nya boken, som framfördes för SVT:s Babel i september, men som dess inte framförts, i alla fall inte i Karlstad eller i Västerås (Göteborg vet jag inget om).

För övrigt fick jag känslan, när Öijer gjorde entré på scenen i fredags, att: här står en historisk person, en gestalt "av en annan tid", som det heter i dikten "Väg Bort", och att vi är privilegierade att få leva samtidigt som en så stor poet, och få chansen att se och höra honom live. Lika privilegierade som Bellmans samtid var. Öijer hade där på scenen en aura av 1700- eller 1800-tal kring sig.

En sista grej för stunden: jag stötte på ett parti i en artikel på dn.se som lyder så här:

I ett opublicerat parti av DN:s intervju med Bruno K. Öijer (DN 18/9) säger han så här:

- Jag tror inte det är bra att författare umgås för mycket med andra författare. Varje författare bör vara väldigt individualistisk i sitt skapande.

6 kommentarer:

Anton Alexis sa...

Hej! Tack för en fin blogg och hemsida. Jag följer brunok.se kontinuerligt och börjar närma mig den punkt att jag vill se en live-föreställning. Jag måste bara läsa lite mer, förstå lite bättre och till detta är hemsidan utmärkt. En personlig favoritdikt sedan länge är Syster Negativ. Vet att den är rätt gammal men jag minns bitar av den trots att det var många år sedan jag läste den på ett bibliotek.

Anonym sa...

Tjena Per-Erik!
Skoj att du uppdaterar kontinuerligt från hela turnén. Ser verkligen fram emot framträdandet i Stockholm. Hoppas det blir mycket grejer från Svart som Silver, den är blytung.

Anonym sa...

Tung som Bly ska det ju va :-)

Per Erik sa...

Alexis - tack själv. Ja, försök och gå på en föreställning. Turnén håller på till slutet av december, och nu har det ju satts in extraföreställningar i Stockholm (19 + 20 december). "Syster Negativ" ingår ju i c/o NIGHT från 1976, och av Öijers tidiga böcker är det den jag gillar bäst.

Stefan, kul att höra att du gillar boken. Jag skickar dig en grej på mailen.

Anonym sa...

Jag saknade ochså ...Sjön sov. Vet inte varför den inte kom med. Det var synd och skam.

Anonym sa...

Man kunde verkligen se din entusiasm i arbetet du skriver. Världen hoppas på ännu mer passionerade skribenter som du som inte är rädda för att säga hur de tror. Följ alltid ditt hjärta.