fredag 21 november 2008

Dålig research om Bruno K. Öijers verk

I samband med sitt besök i Ystad tidigare den här månaden intervjuades Bruno K. Öijer för Icakuriren. Länk finns på första sidan på BrunoK.se. Det är märkligt hur dåliga svenska så kallade kulturjournalister kan vara på att göra research. I TV4 Nyheternas inslag om Öijer den 21 oktober 2008 säger reportern att det är 35 år sen Öijer debuterade med Sång För Anarkismen, vilket ju stämmer, men sen säger reportern: "16 diktsamlingar senare...". Öijer har alltså sammanlagt skrivit nio stycken diktsamlingar. Och nu i reportaget i nya numret av Icakuriren (som jag tror släpps i butik måndag den 24 november) skriver artikelförfattaren att Öijer "har givit ut ett dussintal diktsamlingar".

Märkbart är också hur ofta journalister väljer att dra upp outsidertemat, och överhuvudtaget diskussionen om personen Bruno K. Öijer, trots att det nu finns ett nytt verk som skrivits och getts ut, Svart Som Silver. Men det tycks många av de som intervjuar och/eller skriver om Öijer har missat. Desto mer uppmärksammas boken då av svenska folket. Svart Som Silver har varit topp 5-6 på bokförsäljningslistan under både oktober och november.

1 kommentar:

Anonym sa...

Journalistik är verkligen tråkigt, detta är bara ännu ett exempel på det. Har svårt att förstå att folk imponeras av detta yrke.