fredag 3 oktober 2008

TÄTT INTILL - Bruno K. Öijer-kortfilmJag har gjort en kortfilm baserad på Bruno K. Öijers framförande av dikten "Tätt Intill", från Svart Som Silver. Filmsekvenserna är från långfilmen Bury My Heart at Wounded Knee, en film som bygger på boken med samma namn, av Dee Brown, som anses vara den bästa indianskildringen; här skildras erövringen av vilda västern ur indianernas perspektiv. I år, 2008, kom boken för första gången ut i fullständig version på svenska. Jag läser den nu.

Bruno K. Öijer har sedan långt tillbaka varit intresserad av, och sympatiserat med, de nordamerikanska indianerna. Motivet dyker upp redan i tidiga diktsamlingar, men det är framför allt från och med Medan Giftet Verkar, 1990, som han allt oftare talar om indianer i intervjuer. I samband med utgivningen av Det Förlorade Ordet 1995 talade Öijer med avsky om hur Kevin Costner förstört Sioux-indianernas heliga landskap Black Hills i Syd-Dakota genom att anlägga kasinon där.

År 2000 dedikerade Öijer dikten "En Gång Blommade Trädet" till Sioux-medicinmannen Black Elk. Jag har skrivit en artikel om Öijers relation till Black Elk här: http://brunok.se/blackelk.htm

I september 2008 har Öijer kommenterat det amerikanska presidentvalet och uttryckt sig gillande om Obama, men riktigt nöjd blir Öijer inte förrän "en homosexuell indian blir president i USA".

Se kortfilmen TÄTT INTILL här.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Vad heter låten du spelar i filmen?

Anonym sa...

Låten heter "Dark Lolita", spår 14 på Wild At Heart-soundtracket.
/Per Erik