måndag 28 april 2008

Bruno K. Öijers "igenspikade 20-talslägenhet" i Uppsala, tidigt 70-tal

I lördags gick jag förbi Bruno K. Öijers "igenspikade 20-talslägenhet" i Uppsala, där han bodde i början av 1970-talet. Öijer omnämner den så själv i en dikt i Fotografier Av Undergångens Leende, 1974. Jag har satt ihop 3 min video här:

7 kommentarer:

Unknown sa...

Snygga foton och klipp, blir riktigt bra med Dylan-pålägget.
Såg precis om Ishjärtat, jäkligt stämningfull video :-)

Per Erik sa...

Tack för den positiva kommentaren, roligt att du tycker det funkar! Funderar på att göra en uppföljare till den här mini-filmen.

Det skulle vara intressant att få veta om Öijer själv accepterar min tolkning av "Ishjärtat" - eller om han skulle såga den videon/låten. (Har du förresten tips på andra gamla skräckfilmer som kunde passa till nån framtida video?)

Unknown sa...

Jag är ju väldigt svag för Dario Argento och då gärna hans 70-tals- grejer. Du kanske känner till honom? Han gör konstnärliga och poetiska rysare som samtidigt är väldigt läskiga. Han kallas också Italiens Hitchcock. Du har till exempel häxrysarna Suspira och Inferno som är extermt koloristiska och suggestiva sen har du läckra giallos om Deep red och Bird with crystal plumage. Mario Bava är en annan italienare som gör snygga och poetiska filmer, Blood and black lace till exempel, vansinnigt snygg.

Sen är ju gamla svart-vita klassiker från stumfilmseran och framåt perfekta för musikvideos. De tyska expressionisterna, The cabinet of Dr Caligari är en skön film. Har för mig att du använda Nosferatu och Metropolis, funkade riktigt bra.

Per Erik sa...

Flera bra tips, verkar det som! Jag känner faktiskt inte till Dario Argento, men jag ska kolla upp honom. Några av hans gamla filmer kanske finns med på någon sån här billig skräckfilmsamling. Därmed inte sagt att han är billig, men det finns ju de här rysarboxarna, som heter, t.ex., "50 Movie Pack: Chilling Classics" eller "50 Movie Pack: Horror Classics". Varje sån samlingsbox kostar ungefär 200-250 kr, finns på en del olika sajter, både svenska och utländska. Då får man alltså 50 st. skräck-/rysarfilmer på 12 dubbelsidiga DVD-skivor. Det är så jag kommit över t.ex. Nosferatu och Metropolis. Så även stora mästerverk kan finnas på de där discarna. Jag tror att det ska finnas en ytterligare, med blandade skräckfilmer - de två ovan nämnda har jag redan införskaffat. Mycket är dock dåligt.

Sen håller jag så klart med om att de tidiga svart-vita klassikerna från stumfilmseran är perfekta för musikvideor. T.ex. är hon som spelar huvudrollen i Nosferatu mycket bra. Det är hon som vaknar i sängen i "Ishjärtat"-videon, och hon är också med i "Sad Eyes"-videon. Hon hette tydligen, på riktigt, Greta Schröder. Föddes 1891, tyska. Jag skulle gärna vilja ha med henne i nån mer video. Men hon verkar vara rätt okänd. Känner du till hennes karriär?

Unknown sa...

Ja, boxar är perfekt. Tänkte slå till på en sån där 50-skräckisarsbox jag med, finns ju flera guldkorn med där, sen är dom ju så billiga. Det finns en Argento-box ute nu med nio filmer som jag kan rekommendera. Cdon hade den bara för 199 kr. Saknas några viktiga filmer i boxen visserligen, men nämnda Suspiria och Bird with the crystal plumage finns med. Möjligt att han finns med i nån annan samling också.

Känner tyvärr inte till Greta Schröders karriär, men hon passar väldigt bra i dom videos du har klippt in henne i.

Per Erik sa...

Det är ju en fantastisk prissänkning där, på den där boxen på cdon.com, som du tipsar om. 62%! Jag ska kolla nu på några av hans trailers på YouTube.

Anonym sa...

Blockerad av SME