lördag 17 januari 2009

If they move, kill 'em! - Bruno K. Öijers "Så Få" (kortfilm)Jag har redigerat ihop Bruno K. Öijers framförande av "Så Få" (Södra Teatern 23 november 2008) med sekvenser ur filmen som dikten citerar: The Wild Bunch. Även musiken i den här videon är från denna västernfilm, en av Öijers favoriter. Klicka här för att spela upp If they move, kill 'em! - Bruno K. Öijers "Så Få".

Om det är någon som har problem med att spela upp den här videofilen på sin dator får ni gärna skriva en kommentar här och berätta det. HÄR finns i så fall en version för de som har äldre dator/segare Internet-uppkoppling.

13 kommentarer:

Anonym sa...

Bravo! Gillade den väldigt mycket. Filmmusiken passade bra in.

Det var jättebra bild, fast på min dator hackade den lite då och då. Inte hänt förut. Kanske en underlig request, men skulle du kunna ladda upp en lågupplöst youtubeversion för sega datorer?

Jag är väldigt glad för att SVT valde att ta med Så Få i urvalet av det dem visade.

Per Erik sa...

Tack! Bra att du gillade den. Anledningen till att jag laddade upp den här filmfilen (och tidigare Sky Av Lögn och Blodet I Snön) på sajten Vimeo.com istället för på YouTube.com är för att det blir bättre bild- och ljudkvalité på Vimeo. På YouTube komprimeras filerna mer. Även om man laddar upp stora, okomprimerade filer och väljer att de ska spelas upp i hög kvalité, så blir de inte lika bra som Vimeo-kvalitén, så att säga. Så det är förmodligen därför din dator hackar nu. Har man en något segare Internetuppkoppling eller gammal dator kan det vara så att den inte orkar med större high quality-videofiler, som dessa som jag lagt ut på Vimeo.

Är det samma sak med de andra två videorna som jag lagt ut där? (Du ser dem i menyn till höger när du klickar på If they move, kill 'em-länken.)

Jag testade igår kväll att spela upp filmen på den dator som jag använde när jag lade ut filen, och nu på morgonen testade jag att spela upp filmen på en annan dator i ett annat hus, med annan sorts Internetuppkoppling, och det funkade bra här också. Men det kan, som du säger, vara så att vissa får problem med "hackande" när de ska se filmen. Jag har nu på morgonen försökt ladda upp en lågupplöst YouTube-version, men det tar en jäkla tid, trots att den filen är betydligt mindre. Den bearbetas fortfarande på YouTube, så jag vet inte hur den ser ut. Jag kan återkomma om det senare.

Anonym sa...

Suverän video, Per Erik! Tajmar klippen från uppläsningen perfekt med musiken och filmen. Får fram rätt "västern-känsla" om man säger så. Nu är vita bönorna uppätna och klockan är strax 15:45. Alltså dags för reprisen på SVT2 :-)

Anonym sa...

Förresten, missa inte tävlingen på hemsidan. Fina priser i potten...

Per Erik sa...

Stefan - tackar! Skönt att höra att du, den store filmkännaren här, tycker att det funkade bra. Snygg design du/ni har på tävlingssidan, på kanterna, framför allt. Jag ser t.ex. ett klipp från Nosferatu där. Jag har gjort en kort video till Öijers "Incest" med just den där sekvensen, när Nosferatu-karaktären smyger bakom sängen, som man ser på bilden på er tävlingssida. Det är dikten som bland annat innehåller meningen: "djävulen beredde plats i sin säng och sa: 'som jag har saknat dej'" (Finns inte på hemsidan än, kanske framöver.)

Förresten har jag hittat två fina filmer via Pirate Bay: Faust från 1926 och The Cabinet of Dr Caligari från 1920. Kanske går att använda dem till nåt i framtiden.

För övrigt höll YouTube på att processera den lågupplösta versionen av If they move, kill 'em! i över 24 timmar, Simon, så till slut tröttnade jag. Jag får göra ett nytt försök senare.

Anonym sa...

Jag förstår att du tröttnade! Jag kanske ska bespara dig mödan och skaffa en snabbare dator istället, hehe.

Per Erik sa...

Simon, det var inte så att jag hade datorn igång med YouTube-uppladdning av filen i 24 timmar i sträck, utan själva uppladdandet till YouTube gick snabbt och smärtfritt - filen var ju också bara runt 25 MB stor (eftersom den var lågupplöst, så att säga), jämfört med originalet på 190 MB som jag lade ut på Vimeo.com. Det som tog en himla tid var att YouTube höll på att "processa" videofilen. Filen fanns uppladdad men blev aldrig godkänd eller färdig för visning, så jag raderade filen till slut, idag på förmiddagen. Kanske reagerade YouTube på användandet av filmen The Wild Bunch. Jag kan testa att ladda upp den igen på en annan dator idag för att se om YouTubes processering av filen går snabbare då, just den grejen brukar vanligtvis ta väldigt kort tid, bara några minuter.

Men i takt med att YouTube blir allt större så blir sajten sämre, tycker jag. Allt oftare fälls man för material man lagt ut, och bildkvalitén blir inte lika bra som på t.ex. Vimeo. Häromdagen meddelades jag om att min kortfilm med titeln "Jag drömde - Bruno K. Öijers sökande efter det förlorade ordet", som jag lade upp i början av juli 2008, och som haft nästan två tusen views, nu fått ljudet raderat, p.g.a. att jag använt en snutt av en Chris Isaak-låt i början. Och alla mina Svart Som Silver-promovideor raderades från YouTube p.g.a. att jag använt andra artisters musik i dem. Det finns ju olika åsikter i den här frågan, men jag ser inte riktigt det stora brottet i att använda några sekunder av en annans låt så här på Internet, när det görs helt utan vinstintresse.

Per Erik sa...

Nu finns en länk till en lågupplöst version i blogginlägget. Du kan ju testa den, se om det blir nån skillnad. Stefan, om du läser det här: kunde du spela upp originalvideofilen utan problem, eller "hackade" din dator också?

Anonym sa...

Halloj, ska kolla in Incest igen. Jag gillar ju skarpt hur du använder dig av de gamla skräckfilmsklassikerna, tycker det förstärker känslan i dikterna. Tycker du har klippt in sköna scener från The Wild Bunch också. En riktigt fullträff. Jag ska strax lägga upp krönikan från det sensate nyhetsbrevet på hemsidan och jag tänkte länka till videon "If they move, kill 'em" därifrån (har lagt till några meningar i texten)

Faust och The Cabinet of Dr Caligari är ju riktiga klassiker. Borde finnas en hel del scener att använda därifrån (tror t.o.m. att den senare är redan från 1919). Svartvitt blir ju ofta riktigt effektfullt. Annars skulle säkert en del av Dario Argentos tidigare filmer kanske funka, framför allt de koloristiska häxrysarna Suspira och Inferno men också giallomästerverken Deep red och The bird with the crystal plumage.

När det gäller kvalitén på videon så var den utmärkt och hackade ingenting på min dator.

Anonym sa...

Jag måste bara nämna nu när jag sett SVT:s film. Jag tyckte föreställningen lördagen den 20 december på Södra kändes ännu bättre :-) (det tyckte även min kompis som var med) Yeah!

Per Erik sa...

Jag tror inte att jag får nyhetsbrevet, trots att jag anmälde mig en gång i tiden. Var kommer krönikan att finnas? På första sidan?

Bra att videon (If they move, kill 'em!-kortfilmen) går smärtfritt att spela upp på din dator. Då funkar det nog bra för de allra flesta, eftersom det hittills bara är Simons dator som hackat.

Ja, det är riktigt stor skillnad mellan att vara där live, sitta i publiken och uppleva föreställningen och att se en föreställning på TV.

Anonym sa...

Hmm, det låter konstigt, måste ha fallit bort på nått sätt. Får kolla upp det. Har iaf lagt upp krönikan på hemsidan. Här är direktlänken:
http://www.rysarnytt.se/rysararskronika2009.htm

Anonym sa...

Hej! Jag skulle vilja se videon som den var ursprungligen. Gillar den som den är, såg honom på Södra teatern, han var fin! Det är ett bra jobb du gjort också. Maria, Lidma@hotmail.com