fredag 26 september 2008

Min recension av Svart Som Silver

I en intervju i Sveriges Radio 1999 fick Bruno K. Öijer frågan om de priser han fått kan "tappa honom på näring". Öijer svarade då att "ett pris är bara ett pris". Nio år senare, efter ytterligare ett par stora priser, och hyllningskörer efter Trilogins fullbordande, står det ändå klart att det har satt sina spår hos Öijer, att ha blivit höjd till skyarna. Det är nämligen ett tema (bland andra) i den nya boken Svart Som Silver. I den enastående dikten "Aldrig" spelar han med de olika epitet han fått, och han vägrar – naturligtvis – sätta sig på tronen som man byggt åt honom.

I de senaste intervjuerna berättar Öijer att allt lovprisande nästan tystade honom för evigt på bokfronten, då han inte vågade skriva igen, i rädsla för att inte nå upp till den hyllade Trilogins höjder. Kanske kan man också, i några av de nya dikterna, spåra en slags mättnad? Karin Boye skrev: "Den mätta dagen, den är aldrig störst / Den bästa dagen är en dag av törst". Öijer har inget kvar att bevisa och egentligen ingen att slåss mot längre (förutom själva samhällsutvecklingen i sig). Det finns en viss fara med det här. Men trots detta har många av de nya dikterna verklig nerv och skärpa – det är dikter som är fokuserade på att berätta något viktigt om livet, och tungan är fortsatt vass när så behövs.

"Utomlands" är ett exempel på en dikt där berättandet går som på ett snöre (eller som på räls, kanske man ska säga i Öijers fall). Det finns ett underbart vackert driv och flöde i dikten, det är magnifik poesi.

En intressant detalj är att nästan varje dikt i Svart Som Silver har fått en titel – detta är väldigt ovanligt i Trilogin, där dikterna endast i undantagsfall har titlar. Jag tycker att detta titelgivande har något fantasifullt över sig, det tyder på en skaparglädje. Det är den genomgående känsla jag får av boken – en befriande skaparlust. Den märks även genom att Öijer använder både (film)citat på engelska och egennamn (Keats, Shelley, da Vinci, Mozart, Hank Williams, med flera). Det har han egentligen inte gjort sen Giljotin 1981. De dikter där man anar en viss mättnad, där det delvis går lite på rutin, är alltså mycket få till antalet. Helhetsintrycket är att poeten känner sig så pass fri och inspirerad att han till och med kan använda ordet "fri" ("en natt som den här är jag fri") - i intervjun från 1999 ansåg Öijer att ordet fri/frihet var förstört, nedsmutsat.

I mångt och mycket är Svart Som Silver en naturlig fortsättning på Dimman Av Allt, det är inget stort avbrott stilistiskt. Det finns en röd tråd genom hela Öijers författarskap. Dimman Av Allt slutade i en vila, med dikten "sjön sov…". Svart Som Silver tar upp samma stillsamma ton. Öijer är inte en författare som experimenterar med olika stilar. Sakta men säkert har utvecklingen pekat hitåt, mot stillheten, ett lugnt vandrande genom tillvaron. En slags sagostämning som kryper fram i olika skeenden. Det är varsamma betraktelser över medmänniskorna, livet, naturen, till och med grässtrånas liv och giftermål.

På ett stilistiskt plan har utvecklingen gått från så kallad ”surrealistisk” poesi (som den blev kallad på 70-talet) till klara, berättande, prosaliknande texter. Den här "prosan" kan man till exempel se i dikten "Så Få", som innehåller ett uttalande Öijer gjorde i en tidningsintervju för flera år sen. I ett samtal med MarieLouise Samuelsson, publicerat i Göteborgsposten 28 september 2001, sa Öijer: "Det vackraste vi har i det här landet är de som inte syns, de som inte deltar i spelet." Jämför med raderna i Svart Som Silver: "det vackraste och mest värdefulla vi har / är dom som aldrig syns / aldrig hörs".

I en annan ny dikt, med titeln "Arvet", lånar Öijer återigen tidigare uttalanden av sig själv, som han gjort i mer prosaiska sammanhang. Diktens slutrader är i stort sett identiska med slutraderna till en presentationstext som Öijer skrev om sin dikt ”En Gång Blommade Trädet” (från Det Förlorade Ordet, 1995) i samband med att hans hustru Maya Eizin Öijer hade en konstutställning med just den rubriken, på Moderna Museet i september-oktober 2007. Då löd orden: "Livet och samhällsutvecklingen kan ta ifrån dej allt, råna dej på allt, men ingen kan ta dina minnen ifrån dej, ingen kan råna dej på din sorg." I Svart Som Silver heter det: "livet tiden och ett iskallt samhälle / kan ta ifrån dej allt / råna dej på allt / men ingen kan stjäla dina upplevelser / ingen kan ta dina minnen ifrån dej / ingen kan råna dej på din sorg".

Så man kan tydligt se hur Öijer skriver sina nya dikter i ett sorts samtalston. Därför är det också helt logiskt att han nu i intervjuer, både i Sveriges Radio och i Dagens Nyheter, säger sig vilja skriva en roman härnäst, men att den då skulle vara helt olik hans första och hittills enda roman Chivas Regal, från 1978. Istället ska en eventuellt kommande roman mer likna det språk Hjalmar Söderberg använder, säger Öijer, och det är ju ett språk som Öijer till stor del använder i Svart Som Silver.

Enda besväret för Öijer, om han nu väljer att skriva en roman härnäst, blir att han måste börja använda punkter och kommatecken igen, något han tvättade bort redan i Det Förlorade Ordet. Blir nästa bok en mer "traditionellt" skriven roman (för att använda ett beiget uttryck) tycker jag att det ger ytterligare bredd och djup åt Öijers författarskap. Något som utmärkte Gunnar Ekelöfs mästerlighet (Ekelöf är den ende svenske poet jag sätter högre än – eller lika högt som – Öijer) var hans förmåga att kunna dikta om precis vad som helst. Till exempel skriver Ekelöf i en dikt om en lammkotlett som inte vill bli uppäten, men han gör det med samma briljans som alltid, hur fånigt ämnet än må låta för den som inte har läst dikten. Jag tänkte nu skriva att om man skulle önska sig något mer från Öijer skulle det vara en sån slags dikt, men så inser jag att han faktiskt har skrivit en "sån" dikt i Svart Som Silver – dikten om trädet som inte vill bli möbler, väggar och golvplankor.

Någonting som skiljer Svart Som Silver från Trilogin är att väldigt många av de nya dikterna handlar om diktandet, om poesin och poeten själv. Det är rent av det övergripande temat. Ekelöf skrev en gång en essä med titeln "Självsyn" och det skulle kunna vara en underrubrik till Svart Som Silver. Är det här kanske Öijers mest självbiografiska bok? Den är utan tvekan väldigt personlig, och det är förstås genom att vara så personlig som Öijer når ut till andra.

Öijers dikter handlar inte om att få någon att känna sig mindre ensam och övergiven, "men mer betydelsefullt / mer värdefullt ensam och övergiven". Öijer lyckas förmedla en känsla av värdighet till läsaren, som hon kan bära med sig. Läsaren uppfylls av en känsla av någonting större, som hon kan erfara i sin ensamhet: någonting större än jaget, större än livet.

/Per Erik W.

torsdag 25 september 2008

Svart Som Silver säljer riktigt bra

Idag är det en vecka sen Svart Som Silver släpptes och på Sveriges största internetbokhandel adlibris ligger boken tvåa på försäljningstopplistan. Det är fantastiskt, att se Öijer ta det kommersiella boksverige med storm på det sättet, och lägga de breda namnen under sig. Det är fantastiskt dels därför att han har varit borta från scenen i så många år, dels för att Svart Som Silver är en diktsamling (alla säger att poesi inte säljer), en seriös bok med ett budskap, ingen deckare, ingen underhållning.

Bra recension i Gomorron Sverige av Svart Som Silver, av Yukiko Duke. 4 minuter in i det här videoklippet.

För övrigt kan tilläggas att Bokus.se, den andra stora svenska internetbokhandeln, uppdaterar sin topplista endast månadsvis (adlibris rankar varje vecka de mest sålda titlarna).

Jag läste också nånstans att Svart Som Silver är slut hos leverantören, vilket ju tyder på ett stort behov hos svenskarna av en annan slags litteratur än den gängse.

tisdag 23 september 2008

Turnétrailer + 50 dikter för turnén



Jag har satt ihop en 2 min lång turnétrailer. Klicka här för att se den.

Samtidigt funderade jag på vilka dikter Öijer kommer att framföra under den här turnén. Han har sagt i intervjuer att det blir texter från hela hans produktion, och att det kommer att handla om ca 50 dikter. Om jag gissningsvis skulle plocka ut ca 50 dikter, från de nio diktsamlingarna, skulle listan se ut så här:
(Observera alltså att detta absolut inte är nån officiell lista, utan endast min personliga gissningslek.)

Från Sång För Anarkismen (1973):
"de som i Sverige insett..."

Från Fotografier Av Undergångens Leende (1974):
"jeanne d'arc, allting blöder"

Från c/o NIGHT (1976):
"Sad Eyes"

Från Spelarens Sten (1979):
"Låt Det Här Hårda Livet Bli Vårt"
"Blå Bouquet"

Från Giljotin (1980):
"Lät Dom Ligga"
"Två Tomma Händer"
"Terror, du tar min hand..."

Från Medan Giftet Verkar (1990):
"jag får inte glömma..."
"jag försöker minnas..."
"Den Meningslösa Hettan"
"så länge dom har fel bild av dej..."
"Även Om Allt Tar Slut"
"Skisser Till Ett Av Dödens Tal"

Från Det Förlorade Ordet (1995):
"om mej finns nedtecknat..."
"Hängd"
"Jag Delar Den Rymd"
"Från En Demons Båge"
"jag frös..."
"Vigd"
"Väg Bort"
"Besökare"
"Steg Bakom Mej"
"En Gång Blommade Trädet"
"du fick aldrig veta..."
"Den Döda"

Från Dimman Av Allt (2001):
"vi lämnade varje fest..."
"Kylan"
"dricksglasen..."
"Ishjärtat"
"Första snön"
"vi föddes med en oerhörd saknad..."
"sjön sov..."

Från Svart Som Silver (2008):
"Tätt Intill"
"Sky Av Lögn"
"Osårbar"
"Avslöjade"
"Hålla Honom Kvar"
"Utomlands"
"Blodet I Snön"
"Sången"
"Allt Sånt Var Borta"
"Så Få"
"stormen..."
"Svalt Och Vackert"
"Här Utanför"
"Annat I Tankarna"
"Nästa År"
"Säker På"
"Till Avsked"
"Arvet"
"Aldrig"

Jag har kanske lagt för stor tonvikt på Svart Som Silver, men jag hoppas och tror att det blir många nya dikter i repertoaren.

Samtidigt måste jag ju säga att det vore en fantastisk, närmast övernaturlig bedrift om Öijer skulle kunna lära sig alla dessa nya dikter utantill på så kort tid, särskilt med tanke på att dikterna skrevs rätt nyligen och rätt snabbt (april 2007-december 2007). Dessutom är flera av de här nya dikterna från senaste boken ganska långa, omfångsrika.

fredag 19 september 2008

Öijer i Babel - videolänkar, samt sammanställning av några Svart Som Silver-recensioner



Daniel Sjölin gjorde en suverän intervju med Öijer i SVT:s Babel. Man kan inte överskatta betydelsen av en bra intervjuare för att ett samtal ska bli lyckat. Öijer har väl aldrig varit så öppen och bekväm i en intervjusituation tidigare, enligt min uppfattning, och det beror naturligtvis mycket på den som intervjuar och väljer samtalets inriktning. Extra kul är att man kan se hela den oklippta versionen (43 minuter lång!) på Babels hemsida. På den här sidan på BrunoK.se har jag samlat alla Babel-videolänkar.

Svart Som Silver-sidan finns nu en sammanställning av några av de recensioner av boken som publicerats i olika svenska dagstidningar. Jag har inte tagit med alla som skrivits, då många känns slarvigt skrivna; recensenter som inte ägnat boken mer än 10 min och som mest skriver rent allmänt om bilden av Öijer, och såna texter behöver vi inte ge utrymme för. Det tycker jag är tråkigt överlag inom recensionsbranschen, att det så ofta handlar mer om personen än om verket. Jag kanske skriver en egen "recension" nästa vecka, det vet jag inte. Men visst finns det mycket välskrivna recensioner av boken, samtliga som jag länkar till på Svart Som Silver-sidan, under rubriken Recensioner, är mycket välskrivna och läsvärda.

tisdag 16 september 2008

SVT rättar sitt misstag angående Öijer-hemsidan

Nu har SVT publicerat en rättelse angående det felaktiga påståendet som man gjorde i gårdagens sändning av Kulturnyheterna. Finns att läsa här:

http://www.svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=27170&a=1248154&lid=puff_1248175&lpos=lasMer

SVT/Kulturnyheterna ska göra en dementi i kvällens program också, i SVT1 kl. 19:00.

måndag 15 september 2008

Rejält fel i SVT:s/Kulturnyheternas Öijer-inslag ikväll



Jag blev tipsad om att Öijer uppmärksammas i SVT:s Kulturnyheterna ikväll (repris i SVT1 23:25), men det finns ju ett rejält fel i inslaget. Ungefär 2 min och 50 sek in i programmet säger reportern (samtidigt som min sajt BrunoK.se visas i bild): "'Bruno K. Öijer - Sveriges störste poet' - så beskriver han sig själv på sin egen hemsida".

Detta är ju helt fel, som alla besökare av den här sajten vet. På Kontakt-sidan skriver jag ju tydligt och klart: "BrunoK.se är en inofficiell hemsida tillägnad poeten Bruno K. Öijer. Skapare av sajten är Per Erik Wesslén".

Nu kanske Öijer, när han ser inslaget på TV, tror att jag marknadsför hemsidan som officiell, och så är verkligen inte fallet. Det här var dålig journalistisk från SVT:s sida, inget annat. SVT framställer Öijer i dålig dager, när de felciterar honom, stoppar ord i hans mun. Öijer har aldrig själv beskrivit sig som "Sveriges störste poet".

Här kan man se inslaget på webben:
http://www.svt.se/svt/road/Classic/shared/mediacenter/player.jsp?a=71521&d=3442

Bruno K. Öijer i Sveriges Radios P4 Mötet

Idag i P4 Radio Stockholm, 103,3 sänds ett 17 minuter långt möte med Öijer. Programmet heter Mötet och börjar 17:00, d.vs. alldeles snart. Men missar man livesändningen är det ingen fara, för intervjuare Björn Jansson hälsar att programmet kommer att läggas ut på nätet, och onlineversionen kommer dessutom att innehålla ytterligare ett par minuter, bl.a. "om tankar på en andra roman", m.m.

Jag kommer att lägga ut länk till den nedladdningsbara MP3-filen av programmet, och "lyssna direkt-länk", på BrunoK.se senare.

söndag 14 september 2008

Bruno K. Öijer i SVT2:s Babel på torsdag den 18 september, kl. 21:30

Nu på torsdag på SVT2 intervjuas alltså Öijer i Babel, 21:30. Repriser i SVT2 19/9, SVT2 21/9 och SVT24 22/9.

I presentationstexten på tablån på svt.se skriver man:

"Sveriges mest mytomspunna poet, Bruno K Öijer, gör ett undantag och ger en exklusiv intervju om sin nya diktsamling Svart som silver."

Jag tycker att journalister går som katten kring het gröt när det gäller benämningen av Öijer. Ingen vågar ta bladet ifrån munnen och använda det epitet som jag myntat (på första sidan på BrunoK.se): "Bruno K. Öijer - Sveriges störste poet".

SVT vågar alltså bara säga "mest mytomspunna poet", i Expressen-intervjun från den 12 september 2008 presenterar intervjuaren MarieLouise Samuelsson honom som "Bruno K. Öijer, Sveriges ende storsäljande poet" och i TT Spektras intervju från den 10 september 2008 skriver artikelförfattare Erika Josefsson: "Bruno K Öijer, vid sidan av Tomas Tranströmer landets kanske mest lästa samtidspoet".

Men varför ska man hymla? Det tillhör kanske god journalistisk sed att göra det, men jag tycker min "slogan" är bäst, och det var kul att se att Hässleholms Kommun/Kultur Hässleholm anammar mina ord när de på den här sidan presenterar Öijer inför hans framträdande där på Hässleholms Kulturhus. De skriver:

"onsdag 5 november kl. 19.30
BRUNO K. ÖIJER - SVERIGES STÖRSTE POET
[...]
Missa inte denna sällsynta enmansföreställning!
läs mer på www.brunok.se - längd 2 tim med paus"

För övrigt erbjuder Kultur Hässleholm de billigaste biljettpriserna också:

"entré 270 kr - med NSk Favoritkort 220 - ungd 120"

På övriga ställen kostar de väl 350 kr/styck?

Men så är kanske Hässleholm också den minsta ort Öijer besöker på den här turnén?

fredag 12 september 2008

Intervju med Bruno K. Öijer i Expressen idag, 12 september 2008: "Lekens allvar"



Öijer intervjuas av MarieLouise Samuelsson i Expressen idag, 12 september 2008. "Lekens allvar" lyder rubriken. Länk här.

MarieLouise Samuelsson har intervjuat Öijer väldigt många gånger de senaste 20 åren, så man kan väl dra slutsatsen att de känner varandra, och kanske är det därför den här intervjun är ovanligt bra och intressant. Sen uppfattar jag det som att min sajt BrunoK.se också nämns, indirekt, vilket gör intervjun extra bra.

Hunden på bilden (som hör till intervjun) måste väl vara Öijers japanska spets Snötass, som nämns i TT Spektras intervju som publicerades i Gefle Dagblad och Norrbottens-Kuriren för ett par dagar sen.

torsdag 11 september 2008

1990-intervju, den sällsynta Fjärde Monologen, m.m.



Några nya uppdateringar:

* Ännu en intervju från 1990 (tack till Michael Godhe som skickat den!), med titeln "Mot den mentala försurningen". Klicka här för att läsa den.

* På Från En Demons Båge-sidan på BrunoK.se kan man nu läsa hela den fjärde monologen (den som inte finns med i sin helhet i filmen). Klicka här för att läsa den. (På samma sida finns alla monologer nu i både ljudformat och textformat.) Det är alltså bara slutet, de sista raderna, av den fjärde monologen som Öijer läser i filmen. Den långa textversion som presenteras här publicerades tidigare i DN, 23 mars 1997.

* Två recensioner av Det Förlorade Ordet. Klicka här.

* En artikel från Magnus Gustafssons Reflektor Magazines Öijer-temanummer: Marcus Birro och även jag själv säger några ord om Öijer. Länk här.

Från En Demons Båge på Kunskapskanalen tors 11/9 kl. 20:00

Kunskapskanalen visar Öijers TV-film Från En Demons Båge ikväll (tors 11/9) kl. 20:00. Tack till Berit Gabrielsson för tipset.

onsdag 10 september 2008

Ny intervju med Bruno K. Öijer, september 2008

En ny intervju med Öijer har publicerats i ett par tidningar. "Nattarbete som blir vit magi" lyder rubriken. Handlar om den nya boken Svart Som Silver. Så vitt jag vet är det här den första intervjun med Öijer sen han medverkade i Kobra i SVT, april 2002. Finns att läsa här:

http://gd.se/kultur/1.122702

eller här:

http://www.kuriren.nu/noje/artikel.aspx?articleid=4150219

En bra intervju, och det roligaste tycker jag är att det avslöjas att Öijer har en hund, och att han gillar att sy.

tisdag 9 september 2008

Nyheter om Öijer i SVT:s Babel & Öijers hatförhållande till Kevin Costner



Jag mailade SVT:s litteraturprogram Babel igår och frågade om inte Bruno K. Öijer ska uppmärksammas i något program i höst, och nu har jag fått svar (från Daniel Sjölin). Öijer kommer att intervjuas, men inte inför publik (Öijer säger ju konsekvent nej till TV-studior sen många år tillbaka), utan det blir istället en mindre variant. Eventuellt kommer hela intervjun att läggas ut på svt.se.

Michael Godhe har skickat fler Öijer-artiklar till mig; jag har nu lagt ut en stor, bra intervju med Öijer i Månadsjournalen från 1995: "Poet i en rutten värld" (som bl.a. handlar om Öijers hat för Kevin Costner) och så har jag använt några av bilderna som jag fick till hemsidans första sida.

måndag 8 september 2008

PR för Svart Som Silver?

Två personer som fått förhandsexemplar av Bruno K. Öijers kommande bok Svart Som Silver har hört av sig till mig (jag har inte fått något förhandsexemplar), och snart börjar väl recensionerna komma i olika medier.

Men med sju vardagar kvar till utgivningen av Svart Som Silver har i alla fall inte jag sett att Öijers förlag Wahlström & Widstrand gjort någon promotion för boken. Så gott som ingenting står på deras hemsida. Kanske är något på gång, eller så gör man andra prioriteringar.

Jag tänker bara på det faktum att Öijer enligt planerna ska uppträda 17 gånger runt om i södra Sverige och i mellansverige under hösten. För att t.ex. Hässleholms Kulturhus ska fyllas den 6 november behövs kanske åtminstone lite promotion och publicitet? Jag skickade nu ett mail till SVT:s enda (?) bokprogram Babel och frågade om de tänker uppmärksamma Öijers återkomst.

Om någon vet något mer om nyheter kring Öijer och boken får ni gärna skriva det här i en kommentar.