söndag 20 juli 2008

Ett par uppdateringar om Chivas Regal, Bruno K. Öijers roman

Sidan om Chivas Regal har uppdaterats med ett ganska roligt utdrag ur boken, från s. 154 (jag har scannat in sidan), ett uttalande från Öijer från 1990 om Chivas Regal och ytterligare lite stoff från en 1984-intervju som berör romanen.

Den här boken är väl både upp och ner, inte en av höjdpunkterna i Öijers produktion, men speciell och stundtals komisk. Nyutgåvan från 1997 finns dock inte att köpa i bokhandlarna längre. Länk här.

2 kommentarer:

* sa...

jag har bara nyutgåvan så det var kul att få se hur orginalutgåvan ser ut. chivas gillade jag skarpt när jag läste den i 20-årsåldern. den är mustig, vulgär och episk. borde kanske läsa om den nu som "äldre".
vad tycker du om den mer ingående?

Per Erik sa...

Jag har också bara nyutgåvan. Jag köpte den 1998, tror jag det var, just då när jag upptäckte Öijer för första gången. Det skulle vara kul att jämföra den reviderade versionen med originalutgåvan, för att se hur mycket Öijer har ändrat, vad han ändrat, o.s.v. Det gjordes, vad jag vet, inte någon intervju med honom i samband med att den nya versionen kom ut 1997, så han har nog aldrig, offentligt, talat om det arbetet, och varför han ville revidera den. Det hänger väl ihop med att han inte var helt nöjd med den.

Jag både tyckte om den och ogillade den då, när jag läste den för 10 år sen. Jag har egentligen inte läst om den sen dess, men jag har tänkt, senaste veckorna/månaderna, att jag ska läsa om den. Jag kan inte säga något mer ingående om den egentligen. Du beskriver den bra.
Jag tycker att den delvis är otroligt fantasieggande å ena sidan (med alla metaforer, bildspråket), men å andra sidan är den ganska otrevlig och kall.

Slutet tyckte jag var otäckt - på ett härligt vis - när jag läste det. Jag hade förut en idé om att man borde göra en film som heter nåt i stil med "I alias fotspår", en dokumentär roadmovie som följer huvudpersonens tågresa genom Europa. Som jag minns det var det en resa som ledde till Barcelona (?).

Den handlar väl också om en fängelsevisit. Det är ju självupplevt, Öijer satt ju fängslad en månad 1974 för vapenvägran, på Kumla, bl.a., som en riktig kriminell.