tisdag 8 juli 2008

Vem pryder omslaget på Bruno K. Öijers Spelarens Sten?
Någon som vet vem det här är? (Jag har själv inte tillgång till originalutgåvan.)

4 kommentarer:

Anonym sa...

jag vet inte vem det är, men jag brukar klappa lite på den utgåvan när jag kommer i närheten av ett visst antikvariat här i Göteborg. tror du att det står i? jag skulle kunna titta efter.

Per Erik sa...

Tjena! Ja, det är ju mycket möjligt att det står i boken vem det är som pryder omslaget. Jag har letat efter boken på olika bibliotek och antikvariat utan framgång. Bilden som jag har på hemsidan (och här i bloggen) hittade jag på antikvariatet Röda rummets hemsida. Jag mailade dem och frågade om de kunde berätta vem kvinnan är, men fick inget svar. Sen gick jag till det antikvariatet när jag var i Uppsala nyligen (det är där antikvariatet ligger alltså) men hittade då inte boken.

En annan originalutgåva jag är intresserad av är Giljotin. Den enda omslagsbild till den boken som jag hittat är bilden i Per Bäckströms avhandling. Den har jag scannat in och använder på hemsidan, men i en recension av Giljotin, från 1982, som vi hittade (som nu finns utlagd på Giljotin-sidan), skriver recensenten att omslaget pryds av en bild på författaren själv. Det stämmer inte med bilden jag har lagt ut på BrunoK.se Så i den frågan skulle jag också vilja ha klarhet.

Jag är egentligen ingen samlare, därför är jag inte så intresserad av att lägga ut en massa pengar på dessa böcker genom att köpa dem från olika antikvariat runt om i Sverige. De finns ju att köpa om man vill ha dem, men jag är mest bara intresserad av omslagen, för hemsidans skull.

Om du nån gång forskar vidare i frågan om vem kvinnan är så vore det intressant att få veta det.

Anonym sa...

Har du frågat förlaget?
Jag är fan nästan säker på att jag läst i nån av böcker om honom vem det är, men jag kan inte komma på det.

Per Erik sa...

Nej, jag har inte frågat förlaget. Jag har ingen kontakt med dem. Jag gissar att de inte vet, delvis för att boken är rätt gammal (den har ju aldrig kommit i någon nyutgåva med omslaget, bara själva texten har tryckts om i de många upplagorna av "Samlade Dikter" genom åren).

Det finns ju en bok som heter Diktaren om sin dikt, i två delar, varav den första delen är från 1979. Den innehåller en text skriven av Öijer. Kanske talar han där om fotot på omslaget till Spelarens Sten, som ju kom ut det året. Jag hittade Diktaren om sin dikt del 2 när jag var i Uppsala, men har ännu inte hittat del 1.