fredag 11 april 2008

25/9 släpps SVART SOM SILVER - Öijers nya bokDet var inte bara rykten, utan det är sanning att Öijer har en ny diktsamling på gång. Den heter alltså Svart Som Silver och den släpps, enligt förlagets hemsida, den 25 september. På http://www.wwd.se (Wahlström & Widstrand) finns en länk till deras höstkatalog, och omslaget till den pryds av en ny bild av Öijer. På s. 16 i katalogen finns ytterligare en ny bild, samt bokomslaget.

Titeln Svart Som Silver anknyter lite grann till Ekelöf, tycker jag. I en dikt i Diwan över Fursten av Emgíon (1965) heter det:

"Den svarta bilden
under silver [...]
Under silvret
den svarta bilden [...]"

Jag tänker också på dikten "Jag har betraktat din skugga, Fatumeh", i Ekelöfs Sagan om Fatumeh (1966), som man kan lyssna till här.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Mycket bra initiativ med Bruno-blogg. Under gymnasirtiden dyrkade jag Bruno tämligen hejdlöst, vilket bland annat ledde till att jag tillverkade en Bruno i helfigur. :-)

Häromveckan fick jag ett Bruno-ryck och lyssnade på Skugga kommer och plöjde diktsamlingarna.

Precis nu som då ander jag att Det förlorade ordet är den absoluta höjdpunkten i produktionen. Dimman av allt framstår som blekast i trilogin.

Har du någon koll på om Bruno kommer att ha några läsningar i samband med boksläppet?

Per Erik sa...

Det Förlorade Ordet är väl (som jag skrev på denna sida: http://brunok.se/ordet.htm) den bok som de flesta anser vara Öijers bästa. Det är möjligt att Öijer själv i dagsläget tycker att den nya boken, Svart Som Silver, är bäst, men så sent som 2001 ansåg han att Det Förlorade Ordet var starkast. Det är ju lite ovanligt att en författare, artist, regissör/skådespelare i samband med utgivningen av ett nytt verk säger att ett tidigare verk (alltså inte det nya, aktuella) är det bästa man gjort. Om inte annat vill nog förlaget/bolaget som står bakom utgivningen av det nya verket gärna att författaren/artisten/filmregissören säger att det nya verket är det bästa, av försäljningsmässiga skäl.

Hur som helst tycker jag att Dimman Av Allt har många storslagna dikter, inte minst "Sjön Sov", som är min favorit. Den är genomgående stark - på sitt sätt. Inte lika färgstark som de andra två i Trilogin, men den söker vara något annat. Se t.ex. intervjun här: http://brunok.se/krav.htm, där Öijer säger att de avslutande dikterna i Trilogin "fått en självklar andhämtning som samlar och lägger ett lugn över alla tre titlarna". Man ska inte blanda ihop detta lugn, den här andhämtningen, som finns i Dimman Av Allt, med blekhet, tycker jag. Samtidigt har alla olika smak, förstås.

Per Erik sa...

Ursäkta, jag glömde svara på din fråga. Nej, för tillfället vet jag ingenting om framtida framträdanden. Men jag hoppas naturligtvis, som alla andra, att han ska göra någon slags turné, och att han ska vara med i TV och radio när Svart Som Silver kommer ut.