onsdag 18 mars 2009

Rapport från vårturnéns första föreställningPå tisdag kväll den 17 mars 2009, strax efter klockan åtta, presenterades Bruno K. Öijer återigen på Södra Teaterns scen, som mannen som "förändrade den svenska poesin för alltid". Han klev ut på scenen till publikens jubel, för den första föreställningen av vårens Svart Som Silver-turné. Den här nypremiären kom att innehålla 55-60 dikter och det måste vara rekord. Särskilt imponerad blev jag av att Öijer på ett så självklart sätt framförde dikter som han inte kört live tidigare.

Först vid elvatiden tog han definitivt farväl, och han gjorde det då med "Aldrig". En kvinna i publiken frågade, strax innan han skulle framföra dikten, om hon fick önska en dikt, och Öijer svarade: "Det är den här dikten du önskar" och så gav han publiken slutdikten i Svart Som Silver, som jag fortfarande tycker tillhör hans tre bästa dikter.

Om vårturnéns första setlist kan man notera att den inleddes på samma sätt som tidigare framträdanden, med "vi föddes med en oerhörd saknad...", som även fungerade som introdikt i början av 2000-talet. Det som har hänt sen förra året är att ytterligare ett antal dikter från Trilogin har tillkommit, men tyvärr framfördes inte nyårsdikten, "Lans Av Ljus", Öijers senast publicerade dikt.

"Så Få" fortsätter att vara den rungande kraft som den var redan i början av turnén 2008. Öijer talade som vanligt lite om dikten. Han sa att vissa skulle säga att han i dikten kallar Sverige/vårt (media)samhälle för en svinstia. "Men", tillade han, "jag skulle aldrig säga något sådant. Jag talar aldrig illa om djur".

Många dikter framfördes med högre röst, skarpare tonläge än tidigare. Vid ett tillfälle började det lukta rök i lokalen, jag trodde då spontant att det var en högtalare som pajat p.g.a. Öijers häftiga utrop i flera dikter. Men det var förmodligen någon i publiken som tänt en cigarett. En åskådare höjde rösten och frågade om det var någon därinne som trotsat förbudet och rökte. "It ain't me, babe", svarade Öijer från scenen.

Akt 2 var bättre än den första. Dels för att den andra akten innehöll så mycket bra mellansnack, men överlag innehöll denna akt också det starkaste materialet. Texterna från Svart Som Silver och Dimman Av Allt plus de få Giljotin-dikterna är de dikter som funkar bäst live, enligt min uppfattning.

"Här Utanför" dedikerades till alla direktörer/företagsledare som ger sig själva bonusar, och Öijer lade till ordet "banker" i dikten, när han beskrev skyskrapans behov att skaka av sig kontor och företag.

SVT hade en kamera på plats, återigen (de filmade två föreställningar 2008, vilket resulterade i TV-filmen Bruno K. Öijer på Södra Teatern, som visades i januari 2009).

Den som planerar att se och höra Öijer under den här turnén kan förhoppningsvis se fram emot en rolig anekdot, som han den här kvällen berättade om den kortaste dikt han skrivit, som ingår i Giljotin och lyder: "1500-talet / zebror står i regn".

4 kommentarer:

Anonym sa...

Skulle vara fint med en lista över dikterna.

Anonym sa...

Han är ju så klockrent cool så jag vet inte vad jag ska säga. "It aint me babe" fick mig att skratta arslet av mig. I nästa stund läser han om hur grävskoporna tog hans barndom och då har jag nära till tårarna, men då måste man klappa händerna och jubla direkt efter. Det hela blir en krävande känslostorm som jag med nöje återupplever.

Och du förresten, tack för att du förvaltar Bruno K:s arv här på nätet. Jag är nyfrälst och har haft stor glädje av din hemsida. Keep it up!

Per Erik sa...

Anonym: jag har skapat ett nytt blogginlägg (ovan) med setlist från Södra Teatern 17 mars. Jag spelade inte in ljudet eftersom de uttryckligen förbjöd det innan Bruno gjorde entré, så jag antecknade istället titlarna på en papperslapp. Jag tror att listan ovan saknar en dikt, eller högst två, på grund av att jag skrev så otydligt i mörkret.

Flint: kul att du hittat sajten. Ja, det har hänt flera gånger, när jag har sett honom live, att han har kommit med såna där roliga, spontana kommentarer, som respons på nåt som sagts i publiken eller inträffat - han är snabb i repliken.

Anonym sa...

Haha, skulle varit skoj att va där i röklukten och hört kommentaren. Kul när det sker lite spontana saker. Keep up the good work, Per Erik!