fredag 14 november 2008

Bruno K. Öijer i Gävle igårIgår kväll såg jag min andra Bruno K. Öijer-föreställning i livet, och den andra på två veckor. Nu i min hemstad Gävle, och här framfördes dikterna "sjön sov..." och "Tätt Intill", som inte förekommit särskilt ofta hittills. Jag träffade Öijer efter föreställningen och han berättade då att det här var andra gången hittills som han framfört "sjön sov" på den här turnén (första gången var i Linköping i tisdags).

Ingen "Två Tomma Händer" i kvällens setlist, och det får Gävlepubliken ta på sig skulden för. Det var en stor publik på plats i Gävle men publiken var bättre i Västerås (där jag såg min första föreställning) och förtjänade alla de encores de fick. Öijer gav dock Gävle "Aldrig" som avslutningsdikt, och gjorde en lika fenomenal version som i Västerås.

Öijer gjorde en stark insats, uttrycksfull och med större inlevelse än i Västerås, kanske för att den här publiken behövde bearbetas mer.

Öijer berättade att det lutar åt att det blir en Norrlandsturné 2009, men det är inte spikat. Jag konstaterade också att det återigen är de nya dikterna, från Svart Som Silver, som är mest bärande på den här turnén, de dikter som får starkast gehör, mest jubel. Dikter som "Här Utanför" (om grässtråna som gift sig och haft bröllopsfest), "Sky Av Lögn", "Framme" (ett av Öijers favoritord på svenska), och så naturligtvis "Så Få" och "Blodet I Snön". De här dikterna framstår redan nu som klassiker, och hur många artister som åker ut på turnéer kan säga att det är deras allra nyaste, färskaste material som är det som möter det största jublet - oftast är det ju de gamla hitsen som artister rider på.

"du fick aldrig veta...", från Det Förlorade Ordet, framfördes, men Öijer flyttade om några rader. Han berättade efteråt att han under framförandet av dikten ifråga började tänka på en kvinna som kommit fram till honom backstage efter en föreställning och visat honom sin nakna rygg: där hade hon hela "du fick aldrig veta..." tatuerad...

5 kommentarer:

Anonym sa...

såg Öijer i Örebro i förrgår, han avslutade med "aldrig" och körde den döda, helt underbart! tack för bloggen!

Per Erik sa...

Hej, tack själv. Kul att höra att "Aldrig" verkar vara en stående avslutningsdikt på turnén. Man unnar alla att få höra/uppleva den live.

Nu har Öijer en veckas ledighet till nästa föreställning, i Stockholm den 23 november. Det blir min tredje och sista Öijer-föreställning i höst/vinter.

Hur var publiken i Örebro? Verkade Öijer trivas på Hjalmar Bergman Teatern? Var det en bra scen för honom?

Jag får ibland kommentarer som "Bra blogg!" eller "Tack för bloggen!", och det är roligt, men jag hoppas att man upptäckt även huvudsidan www.brunok.se - bloggen här är bara en del av det hela.

Anonym sa...

Bra sida/blogg. Men du borde slå samman dem, just nu är det för rörigt. Och ge forumet på brunok.se mer plats så att folk kan diskutera där istället för att ha en massa sporadiska diskussioner här på bloggen. Tror det vore bättre.

Per Erik sa...

De är redan sammanslagna. Jag tycker inte att det är rörigt. Huvudsidan är www.brunok.se. Om man söker på "Bruno K. Öijer" på t.ex. Google (eller vilken sökmotor som helst) dyker www.brunok.se upp som första träff. Det vill säga - de som är intresserade av Bruno K. Öijer hittar huvudsidan brunok.se väldigt lätt. Statistiken visar att huvudsidan alltid har fler besökare dagligen än bloggen. Jag tror alltså inte att det är särskilt många som enbart hittat bloggen och undrar var huvudsidan är.

Och på brunok.se finns en stor tydlig menyrad, med sju stycken kategorier/rubriker, varav "blogg" är en. Som jag ser det har jag valt den bästa lösningen strukturmässigt. Men smaken är naturligtvis olika.

Forumet som finns på turnésidan var tänkt som ett forum för turnédiskussion, men jag håller med om att det hamnat i skymundan och att idéen inte var så bra, och att det kanske kunde ha varit ett mer allmänt Öijer-forum. Men jag testade med ett sånt för ett halvår sen och det blev ingen hit.

Det blir väl - som du säger - mer sporadiska diskussioner så här på en blogg som jag styr med mina inlägg, men jag tror det får vara så. Även om besökarantalet är stort tror jag inte att majoriteten av besökarna aktivt vill delta i diskussioner. Det är naturligtvis roligt och bra när någon gör det, men det är alltid en väldigt, väldigt liten del av t.ex. en tidnings/tidskrifts läsarskara eller en hemsidas besökare som aktivt deltar genom att skriva inlägg. Alltså: det finns inte riktigt underlag för ett forum, men det finns underlag för en kommentarfunktion här på bloggen.

Anonym sa...

Jag tycket fortfarande att det är rörigt, men du gör som du vill.

Det är en eufemism att säga att han "flyttade om" några rader i Du fick aldrig veta. Det var uppenbart att han kom av sig, och som det inte vore nog sa han "Raderat tron" i stället för "Raserat tron". Det var kvällens svagaste recitation. Synd, med tanke på att det är hans bästa dikt.

För övrigt tycker jag att Sjön sov växte oerhört live.