måndag 6 april 2009

Recensioner av Bruno K. Öijers uppträdande i Östersund den 4 april 2009Bruno K. Öijer har recenserats i sex olika dagstidningar i Norrland de senaste dagarna. Det handlar alltså om föreställningarna i Umeå, Luleå och Östersund, 31/3, 2/4 och 4/4.

Enligt uppgifter var det helt fullsatt på Sagateatern i Umeå (370 platser), ca 150 betalande i Luleå och senast omkring 300 personer på Gamla Teatern i Östersund.

Recensionerna finns samlade HÄR. Senaste texterna publicerades i Länstidningen Östersund och Östersunds-Posten idag, och handlar om Öijers föreställning i Östersund på lördagen (4 april). Bra, välskrivna recensioner av kunniga skribenter, i båda tidningarna.

I Länstidningen skriver Catarina Lundström bland annat:

"En kväll med Bruno K. Öijer blir som en slags högmässa för oss som ingen kyrka har. Magiskt, högtidligt, varmt och trösterikt i en tid då vi behöver både tröst och energi".

Tomas Larsson text i Östersunds-Posten är som sagt också bra, men jag undrar om det verkligen stämmer att Öijer "läser starka och tydliga dikter [...] från äldre samlingar som ”Giljotin” och ”c/o Night” [...]" - Öijer har inte framfört någon dikt från c/o NIGHT under de föreställningar jag varit på, men det är ju inte omöjligt att det skedde i Östersund i förrgår. Däremot har några texter från Giljotin haft framstående, centrala roller i föreställningarna: "Två Tomma Händer" förstås (som ibland inletts med orden "Kasta din bok", ibland utan dem), men också "Incest" (djävulsdikten) i början, och "Lät Dom Ligga", som alltid avslutar akt 1.

1 kommentar:

Anonym sa...

en gåva skriven i fyllan av mig


Dom sitter där och dricker öl på uteställerna. Flockledaren sitter i mitten och han skrattar mest -han skrattar åt dem som sörjer

Sörjer gör alla med en öl i handen. Dom dricker för att inte gråta. Dom skålar för att ingen ska se hur livlösa dom är.

När dom kommer hem så målar dom speglarna svarta för att inte någon ska se att dom är döende i ensamheten.

Dom sätter på videon som är laddad med erotik, och tar kuken i handen och dom låtsas att det dom ser är kärlek.

Dom skriker i tystnaden.

Dom skriker så väggarna domnar och så att fåglar bränner sina vingar i flykten till de dödas dörr.När säden lämnar en stor fläck på tröjan och filmens eftertexter lämnar spår på TV:n,

så återstår bara ett gråtande barn på soffan. Ett barn som målar speglarna svarta i den natt som borde vara den vackraste

Men man kan inte fly från tårar ..för tårarna är alltid ett steg framför dig under ditt öga.

Måla speglarna svarta i natt. För ingen älskar dig.
www.metrobloggen.se/jonaslindh