onsdag 20 maj 2009

FRAMME av Bruno K. Öijer



Dikten "Framme", som står i slutet av Bruno K. Öijers senaste diktsamling Svart Som Silver, verkar vara en av Öijers personliga favoriter, då han framförde den under hela turnén 2008-2009. Öijer sa då också, från scenen, att "ordet 'framme' är ett bra ord", och han poängterade att det är svåröversatt. Trots det hörde en tysk herre av sig till mig för ett tag sen, med sin tyska översättning av dikten, som han önskade få publicera på Internet. Han fick sedermera tillstånd av Öijer. Jag har satt ihop en kortfilm på drygt en minut baserad på Öijers liveframförande av dikten "Framme" i Uppsala i år. Finns att se här: http://www.vimeo.com/4751255

Och den tyska översättningen, gjord av Gerhard Rombach, finns att läsa här:
http://www.beilharz.com/poetas/oeijer/#framme

torsdag 14 maj 2009

"Ingen är som Bruno K. Öijer"

Artikel i Helsingborgs Dagblad idag, 14 maj 2009: "Ingen är som Bruno K. Öijer".

Ett förtydligande: I artikeln sägs det att det är på YouTube man kan hitta Bruno K. Öijer-videor online, att där finns 63 stycken (alla utom en har jag lagt ut), men några av de bästa Bruno K. Öijer-videorna finns enbart på sajten Vimeo, som jag börjat använda på senaste tiden. Där finns sju stycken videor. Länk HÄR.

Alla de här länkarna finns förstås också på huvudsajten BrunoK.se, under TV & Film och Musikvideor.

tisdag 5 maj 2009

"jag intalar min fiende..." - Bruno K. Öijer live i Västerås den 31 oktober 2008 [MP3-fil]



Här är en ljudinspelning från Västerås, den 31 oktober 2008. Det är dikten "jag intalar min fiende...", en dikt som framfördes i princip varje kväll på Svart Som Silver-turnén, som omfattade 31 föreställningar.

Inspelningen är i MP3-format, 1:23 min lång, filen 2,5 MB. HÖGER-KLICKA HÄR för att ladda hem liveframförandet till din dator.