torsdag 29 januari 2009

Bruno K. Öijers brev till sin förläggare 1981-82



Jag fick för ett tag sen ett tips av skribenten Andreas Björsten om några brev skrivna av Bruno K. Öijer som skulle finnas i boken Herrar Wahlström & Widstrand: Brev till förlaget 1884-1984. Nu har jag fjärrlånat den och scannat in de två mest intressanta breven, från 1981-82. (Ett kortare från september 1973 finns också med.)

I slutet av det andra brevet, som är skrivet i Luxor, vid Nilen, talar Öijer om "en mycket stimulerande teori" som kommit till honom, nämligen att "om tidens pil ändrar riktning", d.v.s.: om "universum kommer att draga ihop sej igen till ursprungskärnan innan urexplosionen" kommer vår historia att upprepas baklänges, och så ger han ett flertal fantasieggande exempel på det. Läs breven här.

tisdag 27 januari 2009

Bruno K. Öijer till Umeå + poesivideon "Incest"

Bruno K. Öijer kommer till Umeå i april. Kulturföreningen Pilgatan har lyckats bjuda in honom och enligt de preliminära planerna kommer Öijers framträdande att äga rum den 2 april i Sagateatern, som har 370 sittplatser. Som tidigare nämnts här på BrunoK.se finns preliminära planer på en Norrlandsturné 2009, och kanske kommer den då att äga rum under våren, i samband med Umeå-besöket. Biljetterna till föreställningen i Umeå kommer tydligen att säljas via Biljettcentrum. Läs mer i Västerbottens-Kuriren.

Klicka här för att se en kortfilm baserad på Bruno K. Öijers dikt "Incest", som framfördes varje kväll under Svart Som Silver-turnén (dikten ingår i boken Giljotin). (Man måste trycka på HQ nere till höger i videofönstret som öppnas, för att se videon i hög kvalité.)

onsdag 21 januari 2009

Öijer-bidrag i boken Jorden vi ärvde (2008) + ny intervju i tidskriften 00-tal



Jorden vi ärvde – om klimat, konsumtion och livsval heter en bok som kom ut i november 2008 (red.: Erika Dahlén). Ett flertal skribenter och konstnärer bidrar med texter och bilder "om vad vår moderna livsstil egentligen gör med oss och vår miljö". Bruno K. Öijer och Maya Eizin Öijer står för ett av bidragen: ett gemensamt konstverk med titeln "En Gång Blommade Trädet", från Maya Eizin Öijers utställning på Moderna Museet hösten 2007.

Bruno K. Öijers bidrag i boken är inget nytt för den som är bekant med hans författarskap; det handlar helt enkelt om dikten vars titel nyss nämndes, från Det Förlorade Ordet. Det är en dikt som kan läsas och tolkas på olika sätt, men en betydelse är temat miljöförstöring och klimathot, med rader som: "jag såg framtiden / ett ansikte som sinat / en dömd flod alla drack av [...] / jag såg att vi förlorat den här jorden". När dikten skrevs (förmodligen i början/mitten av 90-talet) var klimat-/miljöfrågan inte lika mycket i ropet som idag. Som Öijer själv säger i en nyligen publicerad intervju:

"Det finns poeter [...] konstnärer, musiker som [kan] förutsäga det som ska komma. Gemensamt för dessa människor är att de är utrustade med oerhört känsliga radarsystem som känner av rörelser och fenomen i tiden långt innan publiken och den stora allmänheten".

Uttalandet är från senaste numret av tidskriften 00-tal, som innehåller en intervju med Öijer (som verkar vara gjord någon gång under hösten/vintern 2008, under pågående turné). Finns att köpa här.

lördag 17 januari 2009

If they move, kill 'em! - Bruno K. Öijers "Så Få" (kortfilm)



Jag har redigerat ihop Bruno K. Öijers framförande av "Så Få" (Södra Teatern 23 november 2008) med sekvenser ur filmen som dikten citerar: The Wild Bunch. Även musiken i den här videon är från denna västernfilm, en av Öijers favoriter. Klicka här för att spela upp If they move, kill 'em! - Bruno K. Öijers "Så Få".

Om det är någon som har problem med att spela upp den här videofilen på sin dator får ni gärna skriva en kommentar här och berätta det. HÄR finns i så fall en version för de som har äldre dator/segare Internet-uppkoppling.

torsdag 15 januari 2009

Bruno K. Öijer på Södra Teatern - tider och länkar



SVT visar den här veckan Bruno K. Öijer på Södra Teatern, ett 28 minuter långt program med diktframföranden från Öijers föreställningar på Södra Teatern den 23 och 26 november 2008. Första sändningen var i onsdags, 14 januari i SVT2 21:30. Repriser går på fredag kväll/natt 00:25 i SVT2, lördag SVT2 15:45 och SVT24 18:45, samma dag.

Man kan även se programmet på SVT:s hemsida i 30 dagar framåt. Direktlänk här.

Ett av de bästa framförandena tycker jag är "Här Utanför", jag har lagt ut det klippet på YouTube. Klicka här för att se det. Går även att se på SVT och svt.se förstås, då med bättre bildkvalité än på YouTube.

Den stora, långa dikten "Aldrig" saknade jag i SVT:s urval, annars var urvalet bra, och fokus ligger helt riktigt på Svart Som Silver-dikterna. Att just "Aldrig" klipptes bort beror förmodligen på att den upptar nästan 10 minuter.

För övrigt finns nu Öijer-artikeln/intervjun "Poesin är ingen TEBJUDNING!" transkriberad här: www.brunok.se/tebjudning.htm - från 1984. Mer arkivmaterial kommer senare.

söndag 11 januari 2009

Bruno K. Öijer orkar inte köra på med "Terror!" en gång till...



Igår, lördag den 10 januari, visade alltså SVT/Kunskapskanalen Bruno K. Öijer-dokumentären Hey Ängel från 1986. Filmen finns sen tidigare - i halvtaskigt skick - utlagd här på hemsidan/www.BrunoK.se. Jag kanske lägger ut den nya, högkvalitativa inspelningen (jag spelade alltså in programmet igår med DVD-recorder) så småningom, men för tillfället lägger jag bara ut en kort sekvens av den digitalt inspelade versionen, nämligen den roligaste sekvensen (som jag ser det).

Öijer sa i en intervju i Aftonbladet i december förra året att: "Har du inte humor så är du en död människa". Här är ett humoristiskt inslag: Bruno K. Öijer klagar över att ordet "Terror" upprepas 120 gånger i sin text - han orkar inte köra på med terror en gång till...

KLICKA HÄR FÖR ATT SPELA UPP SEKVENSEN

För övrigt kommer hemsidan BrunoK.se även fortsättningsvis att uppdateras kontinuerligt trots att Svart Som Silver-turnén är (tillfälligt?) över. Material av olika slag kommer att läggas ut allteftersom, och dessutom finns som tidigare nämnts chansen att turnén fortsätter 2009. Öijer är också aktuell på TV, närmast på onsdag.

torsdag 8 januari 2009

Bruno K. Öijer-dokumentären Hey Ängel på SVT:s Kunskapskanalen på lördag 10/1

På lördag den 10 januari klockan 20:00 visar SVT:s Kunskapskanalen Bruno K. Öijer-dokumentären Hey Ängel, från 1986.

Och, naturligtvis, som tidigare nämnts: på onsdag den 14 januari visar SVT2 Bruno K. Öijer på Södra Teatern, klockan 21:30.

onsdag 7 januari 2009

Bruno K. Öijers barndomshus



Ett stort uppslag i Östgöta Correspondenten om Bruno K. Öijers barndomshus. Mycket bra, intressant reportage, med ett unikt fotografi, som Öijer själv inte visste existerade förrän han fick det som en gåva, i logen efter föreställningen i barndomsstaden Linköping den 11 november förra året. Läs hela historien här.

Öijer efterlyser fler fotografier: om någon har foton som visar Badhusgatan i Linköping från den här tiden (Öijer föddes 1951; huset revs 1963) får ni gärna höra av er. Kontaktuppgifter här.