söndag 30 november 2008

Bruno K. Öijer signerar sin nya bok i Sthlm 17/12 + extraföreställning 21/12

Bruno K. Öijer signerar sin nya bok Svart Som Silver på Akademibokhandeln på Mäster Samuelsgatan 28 i Stockholm, onsdagen den 17 december klockan 17:00.

Dessutom: Ännu en extraföreställning, i Stockholm, på Södra Teatern: söndag den 21 december klockan 20:00. Biljetter finns att köpa här: länk.

För övrigt: SVT Gävledala filmade ett (halvt) diktframförande, när Öijer var i Gävle torsdag den 13 november. Dikten heter "Från Början" och är från Svart Som Silver, men SVT Gävledala klipper bort andra halvan av dikten och får det att se ut som om dikten slutar med rad 10, men i själva verket är dikten 21 rader lång. Länk här.

måndag 24 november 2008

Bästa Bruno K. Öijer-föreställningen jag upplevt



Igår, söndag den 23 november 2008, gav Bruno K. Öijer sin första föreställning i Stockholm på Svart Som Silver-turnén. Nån gång efter 19:30 gick han ut på Södra Teaterns stora scen. Det var fullsatt till sista plats. Det var en stämning i luften som sa att det här skulle bli någonting oerhört. Det blev en föreställning som inte går att jämföra med de tidigare jag varit på. Elektriciteten i atmosfären, kraften var av en helt annan art igår. Öijer brukar i intervjuer tala om att en bra måttstock för att veta när en dikt är bra, det är huruvida den gör ont, när man läser den. Ju mer ont den gör, desto bättre är den. Det här framträdandet på Södra Teatern gjorde ont på det sättet.

Öijer inledde med "vi lämnade varje fest..." från Dimman Av Allt och avslutade drygt två timmar senare med "Aldrig" från Svart Som Silver. Däremellan framfördes ett större antal dikter än under de uppträdanden jag varit på tidigare. Öijer var på sitt allra bästa humör, kändes det som, och gav sitt allt. Han var väldigt öppen och skämtsam mellan dikterna - mer så än tidigare, och det var en underbar kemi mellan honom och publiken.

Själva scenen här var också klart bättre än tidigare scener. Vackrare inramning, rent visuellt, med rök och konstnärlig, genomtänkt belysning. Perfekt akustik. Så det var passande att den här föreställningen filmades i sin helhet av SVT. Jag vet inte om den kommer att visas i sin helhet, men det kändes som att det här var en större produktion än bara ett par minuters inslag i nåt kulturprogram. Det var minst tre kameror på plats, så jag gissar att det blir det en "konsertfilm", förhoppningsvis också en DVD. Det finns ju definitivt en marknad för det, om man ser till det faktum att Svart Som Silver hade sålt mellan 10 000 - 13 000 exemplar i början av den här månaden, och att det ikväll är Augustprisutdelning, där Öijer är nominerad.

Dikten "Kläder" från Svart Som Silver var en av de nya dikter som framfördes igår, som jag inte hört förut live. Var det kanske första gången på den här turnén? Sammanlagt räknar jag till att hela 20 dikter från Svart Som Silver fanns med i kvällens setlist - vilket är ca fem stycken fler Svart Som Silver-dikter än vad som brukar finnas med i en setlist under en "normal" föreställning ute i landet.

Som Öijer nämnde backstage i Gävle - Stockhom och Södra Teatern kommer att bli något helt annat, och det blev det verkligen. Det är här på hemmaplan Öijer är som allra bäst. Responsen som de nya dikterna "Så Få" ("If they move, kill 'em!!") och "Här Utanför" (dikten om grässtråna som gift sig) fick var helt enorm. Dikterna framfördes och emottogs med en otrolig laddning. Innan turnén började värjde sig Öijer lite mot förväntningarna, och menade att han "kan inte hålla Bergspredikan varje dag, kan inte gå på vattnet hur många gånger som helst". Men nu när 12 av 20 föreställningar har genomförts kan man konstatera att Öijer blir bara bättre och bättre.

fredag 21 november 2008

Dålig research om Bruno K. Öijers verk

I samband med sitt besök i Ystad tidigare den här månaden intervjuades Bruno K. Öijer för Icakuriren. Länk finns på första sidan på BrunoK.se. Det är märkligt hur dåliga svenska så kallade kulturjournalister kan vara på att göra research. I TV4 Nyheternas inslag om Öijer den 21 oktober 2008 säger reportern att det är 35 år sen Öijer debuterade med Sång För Anarkismen, vilket ju stämmer, men sen säger reportern: "16 diktsamlingar senare...". Öijer har alltså sammanlagt skrivit nio stycken diktsamlingar. Och nu i reportaget i nya numret av Icakuriren (som jag tror släpps i butik måndag den 24 november) skriver artikelförfattaren att Öijer "har givit ut ett dussintal diktsamlingar".

Märkbart är också hur ofta journalister väljer att dra upp outsidertemat, och överhuvudtaget diskussionen om personen Bruno K. Öijer, trots att det nu finns ett nytt verk som skrivits och getts ut, Svart Som Silver. Men det tycks många av de som intervjuar och/eller skriver om Öijer har missat. Desto mer uppmärksammas boken då av svenska folket. Svart Som Silver har varit topp 5-6 på bokförsäljningslistan under både oktober och november.

tisdag 18 november 2008

Svart Som Silver-turnén har nått halvvägs



Bruno K. Öijers höst- och vinterturné 2008 har nått halvvägs. Elva föreställningar har getts och nio återstår. Nu är det några dagars paus innan akt 2 sätter igång, på söndag i Stockholm den 23 november, en föreställning som sedan länge är utsåld.

Hela 21 dikter från den nya boken Svart Som Silver har framförts, vad jag vet. Jag utgår då från dels de två föreställningar jag varit på, och från premiären i Karlstad, som jag också har setlist från. Omkring 15 dikter från Svart Som Silver brukar framföras under en kväll (i Karlstad framfördes 16 stycken, i Västerås 14, i Gävle 15). Men olika Svart Som Silver-dikter framförs vid olika tillfällen och ingen föreställning är den andra lik.

T.ex. framfördes i Gävle dikterna "Ensamt Moln" och "Från Början", som inte framfördes i t.ex. Karlstad eller Västerås. Har man möjligheten är det alltså väldigt intressant att se flera olika uppträdanden, med tanke på variationen. Då slås man också av hur en publik kan skilja sig från en annan. En publik uppfattar den svarta humorn på vissa ställen, medan en annan publik inte hänger med på samma sätt.

Gemensamt för alla de tre föreställningar jag hittills tagit del av är att Öijer med de nya Svart Som Silver-dikterna hittat ytterligare ett nytt sound, en ny röst. Man hör direkt på tonläget när det är en Svart Som Silver-dikt som framförs. Och som jag skrivit tidigare är det framför allt det nya materialet som får människor i publiken att både gråta, skratta och jubla. T.ex. väcker den nya dikten "Här Utanför" stor glädje och förtjusning hos många. Samma sak med "Så Få", naturligtvis.

Här nedan listar jag de dikter som framfördes i Gävle. De som inte har möjlighet att gå på en föreställning kan ju alltid leta upp dessa dikter och läsa dem. Själv lät jag en gymnasieklass som jag undervisar i Svenska läsa två dikter ("Den Döda" och "jag frös...") och sen fick de skriva ner sina tankar och känslor. Det var rolig läsning. Dikterna gick inte över huvudet på någon, tvärtom upplevde alla att de förstod dikterna, om än på olika sätt.

Setlist Gävle 20081113:

vi föddes...
om mej finns nedtecknat...
Incest
Faller Sej Naturligt
Tätt Intill
vi lämnade varje fest...
Sky Av Lögn
Blå Bouquet
jag påminner om en man...
ibland återvänder jag...
på väg hem från dej...
Kylan
Från Början
Så Få
jag intalar min fiende...
Första Snön
en liten sagofigur...
Arvet
Den Meningslösa Hettan
Hängd
Lät Dom Ligga

Akt II:

Främmande
Jag Låtsades
Det Svarta Puzzlet
Här Utanför
Ishjärtat
sjön sov...
Hålla Honom Kvar
Steg Bakom Mej
Framme
Spårlöst Försvunna
Mysteriet
Blodet I Snön
En Gång Blommade Trädet
Ensamt Moln
du fick aldrig veta...
jag frös...
Besökare
Aldrig

fredag 14 november 2008

Bruno K. Öijer i Gävle igår



Igår kväll såg jag min andra Bruno K. Öijer-föreställning i livet, och den andra på två veckor. Nu i min hemstad Gävle, och här framfördes dikterna "sjön sov..." och "Tätt Intill", som inte förekommit särskilt ofta hittills. Jag träffade Öijer efter föreställningen och han berättade då att det här var andra gången hittills som han framfört "sjön sov" på den här turnén (första gången var i Linköping i tisdags).

Ingen "Två Tomma Händer" i kvällens setlist, och det får Gävlepubliken ta på sig skulden för. Det var en stor publik på plats i Gävle men publiken var bättre i Västerås (där jag såg min första föreställning) och förtjänade alla de encores de fick. Öijer gav dock Gävle "Aldrig" som avslutningsdikt, och gjorde en lika fenomenal version som i Västerås.

Öijer gjorde en stark insats, uttrycksfull och med större inlevelse än i Västerås, kanske för att den här publiken behövde bearbetas mer.

Öijer berättade att det lutar åt att det blir en Norrlandsturné 2009, men det är inte spikat. Jag konstaterade också att det återigen är de nya dikterna, från Svart Som Silver, som är mest bärande på den här turnén, de dikter som får starkast gehör, mest jubel. Dikter som "Här Utanför" (om grässtråna som gift sig och haft bröllopsfest), "Sky Av Lögn", "Framme" (ett av Öijers favoritord på svenska), och så naturligtvis "Så Få" och "Blodet I Snön". De här dikterna framstår redan nu som klassiker, och hur många artister som åker ut på turnéer kan säga att det är deras allra nyaste, färskaste material som är det som möter det största jublet - oftast är det ju de gamla hitsen som artister rider på.

"du fick aldrig veta...", från Det Förlorade Ordet, framfördes, men Öijer flyttade om några rader. Han berättade efteråt att han under framförandet av dikten ifråga började tänka på en kvinna som kommit fram till honom backstage efter en föreställning och visat honom sin nakna rygg: där hade hon hela "du fick aldrig veta..." tatuerad...

torsdag 13 november 2008

Bruno K. Öijers favoritdiktsamlingar + rapporter från Norrköping & Linköping



Bruno K. Öijer tipsar om de fem diktsamlingar som har betytt mest för honom och hans skrivande genom åren: http://brunok.se/brunosfavoriter.htm

Recension i tidningen Folkbladet av Öijers föreställning i Norrköping den 10 november:
http://www.folkbladet.se/kulturnoje/artikel.aspx?articleid=4135983

Bloggen bernur skriver om föreställningen i Linköping den 11 november:
http://bernur.blogg.se/2008/november/komma-till-en-plats-dar-all-oro-bara-ar-et.html

Och Östgöta Correspondentens recension av Linköping-framträdandet:
http://www.corren.se/archive/2008/11/12/jyzxr2oza1mcr87.xml

söndag 9 november 2008

Uppdatering om Bruno K. Öijers höst/vinterturné 2008

Kommande vecka är en mycket intensiv turnévecka för Öijer, med Norrköping på måndag, barndomsstaden Linköping på tisdag, sen Gävle torsdag och Örebro på fredag. Fyra starka energiurladdningar på en arbetsvecka. Det är imponerande. Sen får Öijer äntligen vila nån vecka, innan det som kanske är turnéns höjdpunkter väntar, nämligen de utsålda föreställningarna på Södra Teatern i hemstaden Stockholm. Södra Teatern är en av hans personliga favoritscener.

Dessutom kommer Öijer att svara på intervjufrågor från mig, kanske redan den här månaden. Det beskedet fick jag idag, och det är naturligtvis fantastiskt.

Här är en recension av Öijers senaste framträdande (i skrivande stund) - Ystad den 6 november 2008:

http://www.ystadsallehanda.se/article/20081108/NOJE/381664467

måndag 3 november 2008

Bild från Västerås, funderingar kring några dikter



Det här är en bild från Vestmanlands Läns Tidnings recension "Rockpoeten som är bra för själen" publicerad på vlt.se idag, den 3 november. Jag har lagt till en länk på turnésidan på BrunoK.se Det är alltså den föreställning som jag såg i fredags, och som jag skrev om tidigare (se länk nedan). Det jag glömde nämna då är att jag saknade "sjön sov...", sista dikten i Dimman Av Allt. Den dikten har vad jag vet inte framförts hittills, trots att Dimman Av Allt är en bok som står i centrum på den här turnén. 10 stycken dikter från Dimman framfördes i Västerås. "sjön sov..." tycker jag är en av de bästa, största dikterna i den boken. Den är inte heller särskilt lång eller svår att lära sig utantill. Kanske ser Öijer den som för mycket av en avslutningsdikt - att den inte funkar någon annanstans i ett framförande - och dikten kan i det avseendet inte konkurrera med "Aldrig", som känns som en självklar sista dikt på Svart Som Silver-turnéns föreställningar.

En annan dikt jag saknar är "Tätt Intill", från nya boken, som framfördes för SVT:s Babel i september, men som dess inte framförts, i alla fall inte i Karlstad eller i Västerås (Göteborg vet jag inget om).

För övrigt fick jag känslan, när Öijer gjorde entré på scenen i fredags, att: här står en historisk person, en gestalt "av en annan tid", som det heter i dikten "Väg Bort", och att vi är privilegierade att få leva samtidigt som en så stor poet, och få chansen att se och höra honom live. Lika privilegierade som Bellmans samtid var. Öijer hade där på scenen en aura av 1700- eller 1800-tal kring sig.

En sista grej för stunden: jag stötte på ett parti i en artikel på dn.se som lyder så här:

I ett opublicerat parti av DN:s intervju med Bruno K. Öijer (DN 18/9) säger han så här:

- Jag tror inte det är bra att författare umgås för mycket med andra författare. Varje författare bör vara väldigt individualistisk i sitt skapande.

lördag 1 november 2008

Setlist + min rapport från Bruno K. Öijers föreställning i Västerås den 31 oktober 2008



Inga tidningsrecensioner av Bruno K. Öijers framträdande i Västerås igår, sista oktober, men jag har skrivit en rapport här, med setlist.