onsdag 27 augusti 2008

Sex nya Bruno K. Öijer-MP3-filer

Sex stycken nya Bruno K. Öijer-MP3-filer finns på MP3-sidan, som nu är kronologiskt utformad. De nya filerna står alltså inte efter varandra, då de är från olika år.

Det här är de nya filerna:

* Även Om Allt Tar Slut (Hultsfred live 1992).

* Terror, du tar min hand... (Hultsfred live 1992).

(Sen tidigare fanns "Den Meningslösa Hettan" och "Två Tomma Händer" utlagda, från samma Hultsfredframträdande.)

* Du Fick Aldrig Veta (live i Sveriges Radios Lyrikmagasinet 1999 - sen tidigare fanns på BrunoK.se en uppläsning av denna dikt i TV från år 2002, men detta är alltså en radioversion, som är tre år äldre).

* I Dreamed (musiksättning som jag gjort av ett diktframförande från år 2000, som finns utan musik på TV & film-sidan på BrunoK.se, och även som musikvideo på Musikvideor-sidan).

* 1:st Poem For Mathilde (musikversion som jag gjort av denna diktrecitation, som finns i sitt originalformat på MP3-sidan, under år 1975).

* Han Ville Ha Dej Så Intensivt (samma som föregående titel).

lördag 23 augusti 2008

"Att ha någon jävla fot på nacken hela tiden"

När jag 2002/2003 skrev min D-uppsats i litteraturvetenskap om kopplingen mellan Gunnar Ekelöfs sista bok och Öijers då senaste (d.v.s. Dimman Av Allt) läste jag tyvärr inte särskilt många andra Öijer-uppsatser, det var nämligen svårt att ta reda på vad som hade skrivits om Öijer innan Per Bäckström gjorde sin grundliga utredning/avhandling i slutet av 2003. Jag läste dock Lena Malmbergs doktorsavhandling Från Orfeus till Eurydike [2000], som var den första avhandling som berörde Öijers diktning.

Det är först nu i år, när jag började arbetet med BrunoK.se, som jag börjat leta efter de C- och D-uppsatser som skrivits om Öijers författarskap, och som Bäckström listar i sin käll- och litteraturförteckning. En av de uppsatserna som jag hittat är Stefan Wistrands Att jobba åtta timmar och sedan komma hem och skriva, det går bara inte från 1977. Uppsatsen är i mångt och mycket en längre intervju med Bruno K. Öijer, som är mycket öppenhjärtig, och berättar intressanta saker om sitt författarskap och sin livsinställning överhuvudtaget.

För ett par veckor sen kom jag i kontakt med Stefan Wistrand via e-post och han skickade mig sin uppsats, och nu finns delar av den utlagd på BrunoK.se, med intervjusvar från Öijer, bl.a. talar han om ett genomgående tema i sina texter: "Känslan av att vara kränkt, att ha någon jävla fot på nacken hela tiden". På sidan Artiklar finns den.

Den uppsats jag skrev 2002/2003 är för övrigt inte tillräckligt bra för att läggas ut i sin helhet, jag var bara 22 år då när jag skrev den, men en del av den finns utlagd på sidan med artiklar, under rubriken "Glad & lycklig Öijer", men den artikeln är inte ny, utan har legat ute online rätt länge.

Ibland får jag mail av personer som vill dela med sig av Öijer-material, och det är naturligtvis väldigt kul. Magnus Gustafsson skickade mig nyligen en inspelning av Öijers framträdande på Hultsfredsfestivalen 1992. Jag har lagt ut ett par dikter/låtar från den på BrunoK.se, och mer kommer.

Till Simon som frågade om Ishjärtat, kortfilmen, som visades på SVT förra veckan: Jag kan lägga ut den på BrunoK.se senare, kommande vecka kanske.

Förresten, tack till alla som hör av sig via e-post och skriver uppskattande om BrunoK.se. Jag svarar naturligtvis alla enskilt när jag får mail, men jag tänkte bara säga det här också, igen, att det är trevligt med responsen. Det vore roligt om Öijer själv också nån gång fick se hemsidan, men det är nog högst osannolikt att han har dator/Internet. Om man ska tro mytbilden av honom.

tisdag 19 augusti 2008

Bruno K. Öijer live på Stockholms stadion, 6 juni 2003, som "förband" åt Kent

Henrik Broquist, som tidigare skickade mig dokumentären Hey Ängel, från 1986, har nu skickat mig en ljudinspelning av Bruno K. Öijers framträdande på Stockholms stadion, 6 juni 2003. Öijer var då "förband" åt rockgruppen Kent. Jag har satt ihop ljudfilerna till en film. Klicka här för att se den.

Jag hittade för övrigt följande uttalande från Kent på en chatsida på Internet:

Vi älskar Bruno. Efter hans framträdande frågade Martin hur det hade gått och då väste Bruno K fram: Det var relevant!

lördag 16 augusti 2008

Bruno K. Öijer på TV ikväll 16/8 kl. 20:55

Ikväll på SVT2 kl. 20:55 visas kortfilmen Ishjärtat. Bruno K. Öijer läser sin dikt "Ishjärtat" inför publik. Tack till Berit Gabrielsson för tipset. Eventuellt kanske jag kan lägga ut detta inslag på BrunoK.se/YouTube imorgon, för de som missar programmet.

torsdag 14 augusti 2008

Öijer live 1999 / essä om Giljotin



Mer nytt Bruno K. Öijer-material utlagt på BrunoK.se. Förutom bilden ovan (finns på Sång För Anarkismen-sidan) det här:


* En recension av ett av Öijers framträdanden på Orionteatern 1999. Recensionen innehåller bl.a. Öijer-citat; uttalanden Öijer gjorde under framträdandet, mellan dikterna.

* En essä om Giljotin, skriven 1988 av Clemens Altgård: "Mysteriet med den klibbande djävulsmasken".


(Tack till Michael Godhe för det här materialet.)

söndag 10 augusti 2008

Mycket nytt Bruno K. Öijer-material utlagt 10 augusti 2008:



En mängd nytt material har lagts ut på BrunoK.se idag:

* Hela avsnittet av Klas Katt i Hell City - med Bruno K. Öijer som huvudperson.

* På Sång För Anarkismen-sidan finns nu en presentationstext av Bruno K. Öijer årgång 1973, skriven av Öijer själv, en teckning av Öijer från samma år, samt en dikt.

* På Giljotin-sidan finns två nya bilder från den tiden, bl.a. en bild tagen i New York.

* På Medan Giftet Verkar-sidan finns två nya intervjuer från 1990: "Poeten som magiker" och "Ute i rymden och bortom döden med Bruno K. Öijer". Mycket utelämnande samtal, där Öijer intervjuas på en restaurang och bland annat förklarar varför han ställer ifrån sig sin vinflaska fyra meter bort, på ett grannbord: "Det är bara för att jag viftar så med händerna när jag pratar". Han förklarar också att "det där med att det skulle vara farligt att röka är bara en bluff", ett uttalande som kanske har sin förklaring i det faktum att Öijer "under så långa perioder lever utan tidningar, radio och TV", som det också står i artikeln.

* På Medan Giftet Verkar-sidan finns också två dikter ur boken att läsa i sin helhet.

fredag 8 augusti 2008

Bruno K. Öijer-dröm + Bruno K. Öijer i serier (hela KLAS KATT-serien!)

Först drömmen:

I natt drömde jag att Bruno K. Öijers kommande bok Svart Som Silver fått ändrat utgivningsdatum, p.g.a. att förlaget fått nys om att boken börjat spridas illegalt på piratsajter på nätet. Därför ändrade man utgivningsdatum från den 18 september till den 21 juli. I drömmen var det den 20 juli.

Hur som helst tror jag inte att det finns någon sanning i den där drömmen, vad gäller spridandet av piratkopior av boken online, i e-bok-formatet. Personligen skulle jag inte vilja läsa Svart Som Silver på det sättet.

Boken, i dess traditionella format, kommer förmodligen inte att dö på samma sätt som CD-skivan i praktiken har gjort. Nya album av favoritartister lyssnar jag helst på i MP3-format, med min MP3-spelare, även om jag köper CD-skivan, för att konvertera den till MP3-formatet (men också för omslag/credits). Med böcker är det en annan sak. Jag vill läsa papperskopian, och hålla i den. Jag tror de flesta känner likadant.


Serie-kopplingen: [uppdaterad 10 augusti]

Åsa Warnqvist, som kom ut med en doktorsavhandling förra året, som delvis behandlar Bruno K. Öijer, berättade för mig i ett mail att hon skrivit en kortare text om Öijers koppling till serievärlden. Hon skriver om det faktum att "Öijer är tillräckligt känd för att det ska vara intressant att plocka komiska poäng på hans namn i en tecknad serie." Och att detta har hänt åtminstone tre gånger. Dels i Kalle Anka, nr 25 1996:



I serien "Poetisk rättvisa" figurerar en poet vid namn Uno Löje, "Ankeborgs mest berömde poet". Jag har själv inte läst avsnittet; omslaget ovan är från Tradera, där någon säljer tidningen i fråga för en femkrona.

Öijer ska även ha förekommit i den norska humorserien "Pondus" av Frode Øverli, som bl.a. har publicerats i Dagens Nyheter.

Första gången Öijer dykte upp i en serie var 1979. Det var i detta verk, där det anspelas på Öijers stipendieutkastning 1975:



Innan han skrev Klas Katt i Hell City hade Gunnar Lundkvist haft med serier i Öijers tidskrift Guru Papers. Nu finns hela den här Klas Katt-serien, baserad på Bruno K. Öijer, att läsa på BrunoK.se, under Övriga verk.

måndag 4 augusti 2008

"Minnesskogen" av Bruno K. Öijer




En kortfilm som jag gjort, baserad på Bruno K. Öijers text "Minnesskogen". Klicka här.

Filmen är verkligen kort; 1 min 24 sek. Tyvärr har YouTube rubbat ljudvolymens stegring i början av filmen, först låg volym, långsamt stigande, sen snabb höjning av volymen. Så är inte originalfilen, det är YouTubes fel. Framförandet av Öijers dikt/text har i det läget inte inletts, så det gör väl inte så mycket.

Mer fakta om den här texten finns på www.BrunoK.se/ovrigaverk.htm.